Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 15.07.2016. 08:13.

Zdravlje ptice

Koje minerale davati papigici tigrici?

Minerali

Kao dodatak osnovnoj hrani papiga tigrica mora u posebnoj posudi imati minerale. Mogu se kupiti kao mješavina, a daje se i suha smrvljena ljuska jajeta, zatim pijesak, sipina kost pa čak i smrvljena žbuka starog zida. Zašto su svi mineralni sastojci važni za život papige? Minerali oštrih rubova melju hranu u mišićnom želucu ptice i na taj je način pretvaraju u tekućinu pogodnu za probavu.

Kad minerali otupe, ptica ih izbacuje i uzima nove. Tijekom toga mljevenja iz minerala se izdvajaju sastojci, potrebni za rast i razvoj ptice. Sipina kost npr. sadrži kalcij, vrlo potreban za rast kandži, kljuna i perja, a uz to papiga otupljuje i smanjuje na njoj kljun koji raste. Kalcija ima i u ljusci jajeta.

Oprezno s hranom

Papiga tigrica je sklona debljanju, ako se preobilno hrani, a ne leti. I to je jedan od razloga zašto papigica ne smije jesti npr. kolače, kekse, krumpir. Pogreške u prehrani papige tigrice vrlo su opasne, a te pogreške često dolaze iz ljubavi i nedovoljne informiranosti.

Papigu tigricu je vrlo jednostavno i lako hraniti, što je njihova velika prednost za držanje u kući. I ne treba nam se učiniti da je sve to zapravo 'prejednostavno' ; u nastojanju da ugodimo našem ljubimcu, mogli bismo mu jako naškoditi.

Kakva je prehrana papige tigrice

Kako pravilno hraniti papigu tigricu

Od loše hrane tigrica može imati proljev

Izvor: 2108