Životinjsko carstvo 07.03.2018. 13:53. Zadnja izmjena: 07.03.2018. 13:53.

Miklavec

Nenad Petran: Ljubav prema ovim životinjama je neprocijenjiva

Nenada Petrana iz Miklavca prijatelj je prije gotovo dvadeset godina zamolio za uslugu. Ostavio mu je na čuvanje svoje konje o kojima je Nenad preuzeo brigu. No kratko vrijeme koje je Nenad proveo s prijateljevim konjima bilo je dovoljno da mu se ove plemenite životinje zavuku pod kožu.

- Odluka je pala i 2004. godine kupio sam dva konja te time ispunio svoju veliku želju. Lord i Kali postali su pravi obiteljski mezimci, a ujedno su i jedine životinje ove vrste u selu. Naučeni su na jahanje, pa često prijatelji, pogotovo društvo trinaestogodišnjeg sina Mihaela, dolaze k nama kako bi se okušali u tome, govori Nenad koji je s nekolicinom prijatelja, koji su također vlasnici konja, osnovao Konjički klub Pegaz. Budući da je sjedište kluba u Križovcu, ostvarili su suradnju s Turističkom zajednicom Mursko Središće. Kako bi osigurao prehranu za svoje konje Nenad obrađuje vlastitu zemlju u čemu mu pomaže supruga Suzana, a naučio im je sam uređivati kopita.

- Održavanje konja nije tako skupo ako su konji zdravi, međutim liječenje ozljeda ili bolesti je izrazito skupo, a skupa je i oprema za jahanje. Cijena jednog kvalitetnijeg sedla penje se iznad tisuću eura, no ne mogu gledati financijsku stranu, jer je ljubav prema ovim životinjama neprocijenjiva, zaključio je Nenad.