Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 14.07.2016. 11:50.

Vrsta kakadua

Nimfa je papiga koja može naučiti govoriti i zviždati

Znatiželjna papiga

Dugorepa, vitka nimfa potječe iz Australije. Mrlje oko ušiju i kukma na glavi značajke su koje je svrstavaju u vrstu kakadua. Ova vrlo miroljubiva ptica vrlo se lako pripitomi, naročito dok je još mlada.

Otporna je i nije zahtjevna, lako se veže za ljude, jer je vrlo znatiželjna i želi biti u centru pažnje. Vrlo rado sjedi na ramenu ili prstu i voli da je se miluje. Nimfa kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje, koja je često sama i boravi samo u krletki, postane prava kreštalica. Njezino glasanje nisu nemelodično, ali je prilično glasno.

Učenje govora

Nimfu se može naučiti govoriti, ali mnogo teže i s manje riječi nego npr. papigu tigricu. Postupak učenja je isti kao kod tigrica: mladoj ptici treba više puta dnevno govoriti riječ koju je želimo naučiti. Ona je pažljiv slušatelj, no može proći i šest mjeseci dok ona napokon progovori.

Može naučiti i do 20 riječi, koje izgovara jednu za drugom. Ženke također mogu naučiti govoriti. Manji broj nimfi, nažalost, nikada ne nauči ni jednu riječ, ali je dobro uz učenje riječi, zviždati neku melodiju. Izostane li govor, nimfa će znati zviždati.

Saznajte kako uzgojiti nimfu

Kako izgledaju mužjak i ženka nimfa

Izvor: 2116