Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 06.05.2016. 09:18.

Opis mačaka

Mačke imaju utvrđene navike i nesklone su promjenama

Nagon za igrom u mačke vrlo je razvijen. Dakako, ona se najradije igra sa svojim "čovjekom" i u stanju je satima skakati uokolo. Onaj tko nema vremena da se stalno igra sa svojom mačkom, morao bi joj nabaviti kakvu igračku. Najdraže joj je sve što šuška i kotrlja se: loptice, kuglice od šuštava papira ili klupko vune. U pravilu mačkama u stanovima potrebno je više pažnje nego njihovim srodnicima na seoskim dobrima, gdje za mačku ima svega ponešto.

Za mačke koje se drže u stanovima bilo bi dobro napraviti "mačje drvo", na kojem mogu oštriti svoje kandže. Mačka je vrlo nesklona promjenama u svom području i ne voli kad njezina "gospodarica" prečesto razmješta pokućstvo. Obično imaju čvrsto utvrđene puteve kojima u istom redoslijedu idu više puta dnevno - recimo od mjesta gdje se obično odmaraju do klupe za sjedenje, odatle do stola za cvijeće pa preko ormara do stola u dnevnoj sobi i onda u kuhinju k posudi za jelo.

Premještanjem stvari uobičajeni se svijet izbacuje iz sustava, a životinju iz njezine ravnoteže. Stoga bi bilo dobro da, barem u onom dijelu gdje se mačka najčešće kreće, pokućstvo ostane neko duže vrijeme na istom mjestu. Ako mačka dobije ono najnužnije što joj treba - ljubav i ugodan dom - ona je zapravo idealan partner za mlado i staro, samce i veliku obitelj, a posebno za zaposlene.

Za čovjeka to ne bi smio biti napor - dapače suprotno. Znanstvenim istraživanjima je dokazano da se čovjek polako gladeći mačje krzno opušta i riješava tijekom dana nagomilanog stresa.

 

Porijeklo mačke

Stvari za mačku

Izvor: 2088