Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 20.07.2016. 13:04.

Za dug i kvalitetan život ljubimca

Njega pasa podrazumijeva češljanje, kupanje i općenito održavanje higijene psa

Češljanje

Neke pasmine treba četkati svaki dan, a druge je dovoljno jedanput tjedno. Da bi se dlaka razmrsila, najprije uzmite žičanu četku, samo pažljivo jer psu lako možete ozlijediti kožu. Nakon toga uzmite mekanije četke - ili od čekinje ili od mekanijih umjetnih vlakana. Najprije četkajte uz dlaku, a zatim niz dlaku.

Neke pasmine treba i redovito šišati. To najčešće rade specijalisti, premda možete i sami ako ste tome vješti. Neke dlake treba posve odstraniti, a neke samo skratiti. Ljepota dlake ne ovisi samo o njezi, nego i o ishrani psa, u kojoj mora biti uravnotežena količina bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vitamina, minerala i balastnih tvari.

Isto tako, pas treba mnogo svježe vode.

Kupanje

Psa treba i temeljito okupati, ali ne više od dva do četiri puta godišnje. Koji put je dovoljno i samo tuširanje nogu i šapa jačim mlazom tekuće vode. Da se ne bi odstranio prirodni masni zaštitni sloj kože pri kupanju, koristite samo nealkalne specijalne sapune, a nakon kupanja dlaku temeljito isperite.

Štenad se smije kupati tek nakon dvanaest tjedana starosti i nakon što su cijepljena. Dlaka se najjednostavnije suši sušilima za kosu. Mnogi se psi, međutim najradije sami suše istresanjem ili trenjem o sag.

Saznajte osobine bordoške doge

Saznajte karakteristike engleskog baseta

Zašto psi vole spavati na krevetu

Izvor: 2084