Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 21.07.2016. 11:05.

Plemenita izgleda

Njemačke doge u Engleskoj nazivaju danskima, iako s tom zemljom nemaju veze

Porijeklo

Na grčkom novcu iz 36. g. pr. n. e. ugravirana je slika psa vrlo nalik današnjoj dogi, stoga se smatra da taj pas potječe iz Grčke. Ipak, o njemu postoje precizniji i nepobitni podaci nekoliko stoljeća kasnije. 407. godine u Njemačku, Galiju i dio Španjolske provalili su stari azijatski narodi Alani koji su sa sobom vodili neku krupnu vrstu mastifa.

U Njemačkoj su bili oduševljeni tim divnim životinjama koje su bile sposobne da pobjeđuju u borbama s vukovima i medvjedima. Kasnije su ti psi selekcionirani i križanjem mastifa i irskih hrtova nastali su veliki psi; vitki, okretni i lijepi koji su negdje poznati pod imenom "Aiani". U Engleskoj ih nazivaju "danska doga", iako njemačke doge nemaju nikakve veze s Danskom.

Izgled

Danas razlikujemo četiri vrste: njemačku crnu, žutu, tigrastu i harlekinsku dogu. U ovom divovskom psu sjedinjeni su plemenit izgled, snaga i elegancija. Najmanja visina mužjaka je 80 cm, a ženke 72 cm iako su najcjenjenji primjerci koji nadilaze te mjere.

Narav

Doga je po prirodi uravnotežen pas. Postaje agresivan ako to okolnosti traže, naročito ako netko ugrožava gospodara. Vrlo često koristi se za čuvanje, ali se prvenstveno drži zbog ljepote i dobre naravi, jer je u biti dobra, strpljiva i privržena.

Tigrasta i harlekinska doga

Newfoundlandac - pas koji spašava ljude

Koje su karakteristike sibirskog haskija

Koje su karakteristike ši-cu psa

Izvor: 2093