Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 20.07.2016. 14:25.

Stvoren križanjem mastifa i buldoga

Njemački bokser je energičan pas mnogih talenata, odličan čuvar i vodič za slijepe

Porijeklo

Bokser je čvrst, energičan pas, uvijek dobrog raspoloženja i odličan čuvar. Potječe iz Njemačke, gdje je 1850. g. u Münchenu stvoren križanjem engleskih pasmina mastifa, (koji se koristio za lov na medvjede) i buldoga (koji je služio za borbu s bikovima).

Moglo se očekivati da će naslijediti krvoločnost svojih predaka, no mudrom selekcijom uklonjena je agresivnost i ublažena fizionomija koja nije ulijevala povjerenje. Savršenost moralnih osobina i krvnih linija postiže se već 1896. g. kada je osnovan prvi Boxer club.

Tolerantan i zaigran

Kao službeni pas pomoćnik je policije (oštar i neuništiv, ali inteligentan i poslušan, mudar i čvrst, ne pretežak da ne bi mogao preskočiti visoki zid ili progoniti kriminalca u trku), dobar je čuvar kuće, branitelj osoba i vodič slijepih, a prije svega je voljen kao pas za pratnju; veseo, tolerantan i zaigran, iako nešto nepovjerljiv prema strancima.

Voli dinamičan život, pa ga treba često izvoditi u duge šetnje. Bokser je visine od 57-63 cm (za mužjake), a za ženke od 53-59 cm. Težine je od 24-30 kg. Ovaj pas nije dugog vijeka, pa često ne doživi ni deset godina. Naginje reumi, pa ga nakon štetnje po kiši treba dobro obrisati. U nekim zemljama uške boksera mogu biti podrezane (i tada stoje uspravno), no to nije dozvoljeno u Velikoj Britaniji.

Njega pasa - češljanje i kupanje psa

Zašto psi vole spavati na krevetu

Izvor: 2090