Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 14.07.2016. 12:59.

Razmnožavanje i briga o mladima

Kako uzgojiti i brinuti za papigu nimfu?

Razmnožavanje

Nimfa naraste i do 35 cm, pa za nju treba veća krletka i to najmanje dužine 100 cm, širine 50 cm i visine 60 cm. Rešetke na krletki moraju biti vodoravne, kako bi se ptica mogla po njima penjati. Za parenje nimfi možemo uzeti i krletku i letarku. Krletka treba biti dimenzija 150x50x80 cm.

Otvor za ulaz treba biti širok 8 cm. Razmnožavanje u krletkama je uspješnije. Ako nimfe držimo u letarki, tada svakom paru treba objesiti po dva gnijezda. Prije perioda parenja su pripreme koje se sastoje od ispitivanja sklonosti prema određenom mužjaku.

Briga o mladima

Ženka snese oko 5 jaja i može sama prepoznati neoplođena jaja, koja baca iz gnijezda. Na jajima leži 13 do 15 dana. Za to se vrijeme, kao i nakon što se mladi izlegu, mužjak brine o ishrani ženke i mladih. Ako zbog bilo kojeg razloga ženka napusti jaja, mužjak zauzima njezino mjesto.

Nimfe su u pravilu dobre majke, ali ako su uvjeti u uzgajalištu neodgovarajući, ako npr. temperatura padne ispod 15 stupnjeva Celzija ili ljeti prijeđe 28 stupnjeva, ova papiga može razbacati sva jaja. Isto tako na uspjeh uzgoja bitno utječe čistoća o kojoj treba brinuti svakodnevno, a jednom tjedno je potrebno dezinficirati prostor i gnijezdo.

Nimfa - papiga koja može naučiti govoriti

Saznajte kako izgledaju mužjak i ženka nimfe

Izvor: 2116