Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 14.07.2016. 13:35.

Prehrana kućnih ljubimaca

Ako imate papigicu tigricu, saznajte kako je hraniti!

Prirodna hrana

U nepreglednim prostranstvima Australije, gdje u domovini slobodno lete velika jata papiga tigrica, njihova je hrana sjemenje raznih trava, klice i pupoljci. Veće jato može ugroziti usjev kultiviranog tla, a uz sjemenje povremeno hvataju i male livadske kukce. Zato ne treba čuditi ako se i u letarki vidi da papiga tigrica jede manje kukce.

Proso

Njezina glavna i osnovna hrana, koju svaki uzgajivač i ljubitelj uvijek mora imati, jest sitno bijelo svijetlo proso. Njega treba stalno biti u posudici za hranu, pa ako se godinama u njoj ništa drugo od zrnate hrane ne nađe, papigica će biti zdrava i živahna. Važno je da je proso sjajno, da nije vlažno i nema miris vlage te da u njemu ne bude prašine.

Zato veće količine prosa treba držati na hladnom i suhom mjestu. U mješavinama sjemenja, kojim se hrane i koje se mogu kupiti u specijaliziranim, pa i u običnim trgovinama, osim bijelog, ima žutog i crvenog prosa, malo svijetlog sjemenja i puštene zobi. Poslastica za papige tigrice je bar (žitarica slična prosu) u zrnu i klasu te senegalsko proso.

Pravilna ishrana papagaja

Od loše hrane tigrica može imati proljev

Koje minerale davati tigrici

Izvor: 2108