Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 22.07.2016. 12:57.

Pas za pratnju

Dalmatiner je svjetski poznata pasmina koja je u Hrvatsku stigla iz Egipta preko Grčke

Podrijetlo

Takvih pasa bilo je u starom Egiptu, odakle je preko Grčke došao u Dalmaciju i tu se zadržao. Najstarije poznato ime ove pasmine je dubrovački gonič, dok je kasnije selekcioniran i školovan kao dalmatinski ptičar. Naši su ga pomorci proširili po svim državama s kojima je Dubrovačka Republika imala trgovačke veze.

Tako je iz Francuske, gdje su ga zvali galski pas, stigao u Englesku. Tu se uzgoj proširio i pas je dobio standard pod imenom "dalmatian dog", kao pas za pratnju, jer je nevjerojatnom upornošću slijedio svog gospodara, bilo da je hodao, jahao ili se vozio u kočiji.

Karakteristike dalmatinera

Dalmatinski pas je mišićave i skladne građe, idealna visina za mužjaka je 56 - 61 cm, za ženke 54 - 59 cm. Težine je od 24 - 27 kg. Dlaka je kratka, tvrda, gusta, glatka i sjajna. Temeljna boja mu je uvijek bijela s crnim, ili točkama boje jetre. Točke se ne smiju spajati, okruglog su oblika, oštro oivičene i ravnomjerno raspoređene (što ih je više - to je cjenjeniji), u promjeru su 2-3 cm.

Točke na glavi, repu i udovima su primjereno manjeg promjera. Dalmatiner je vrlo čist i uredan, voli se kupati i prati što ga čini pogodnim za držanje u kući. Blage je naravi, vjeran i samostalan, lako odgojiv i vrlo osjetljiv.

Posjeduje dobro pamćenje pa se godinama sjeća nepravedno primljenih ukora. Potrebno mu je društvo čovjeka, inače postaje melankoličan.

Bob-tail ili staroengleski ovčar

Bostonski terijer

Bernski planinski pas

Izvor: 2091