Životinjsko carstvo 13.03.2018. 13:37. Zadnja izmjena: 13.03.2018. 13:40.

Egzotika u domu Ivana Vadlje

Pauka i guštera puna vreća - Ivanova je najveća sreća!

Još je kao dječak u rodnome Hodošanu na ribnjaku lovio bjelouške, a danas njegovim domom caruju hladnokrvne životinje – počasno su mjesto u dnevnome boravku Ivana Vadlje (31) iz Male Subotice zauzeli gušteri, škorpioni i jedna tarantula. Cijeli je zid pretvoren u terarije koje nastanjuju vodene i bradate agame, macaklini, leopard gekoni i drugi nesvakidašnji ljubimci, a svoju će strast u šali Ivan nazvati – životinjskom bolešću. 
Supruga Tamara (28), iako i nije baš najsretnija suprugovim izborom hobija, s neobičnim se sustanarima sad već pomirila.  - U naš je dom najprije stigla tarantula, pa žena noćima nije spavala, sve dok nisam na terarij stavio lokot, prisjeća se Ivan.
Ipak, nastambu je jednom prilikom zaboravio zatvoriti, pa je dlakavi pauk brzo krenuo u istraživanje okoline. Srećom, nije daleko dospio prije nego je Ivan shvatio propust. I prije nego je Tamara saznala što se dogodilo.

Nakon tarantule, životinjski se virus proširio dalje, na škorpione i guštere, a Ivan je odlučio da bi u njihov dom uskoro mogla stići još pokoja nova vrsta. 
- Već si mjerkam jedan kut, ali morat ću biti jako dobar muž, smije se krišom upućujući pogled supruzi Tamari. Iako ni tom idejom nije oduševljena, bit će čini se u manjini, jer je tatin avanturistički duh i neustrašivost naslijedila i šestogodišnja Ena, koja Ivanu često pomaže u brizi za brojne kućne ljubimce.

Poseban je izazov pritom uzgoj hrane, pa se u podrumu kuće nalazi malo uzgajalište – žohara! - Jeftinije mi je uzgajati ih sam nego kupovati, jer mi na tjedan za prehranu treba i stotinjak komada. Možda je teško povjerovati, ali zapravo ih je prilično teško uzgojiti jer traže izuzetno puno vlage, visoke temperature i mrak, pojašnjava Ivan.
Osim u dnevnome boravku, neobičnim je životinjama Ivan mjesto pronašao i u dvorištu, gdje pod budnim okom tri psa čuvara pasmine rotweiler, mirno žive vijetnamske svinje, papiga veliki aleksandar, japanske svilene kokoši, patuljasti feniks, ukrasni fazani, te đureki i katice.

Što neobičnije, to bolje – reći će Ivan, koji simptome svoje životinjske bolesti smiruje i posjećivanjem sajmova posvećenih egzotičnim životinjama. Svjestan je da njegova zanimacija neće 'sjesti' svakome, a često ga poznanici pitaju kako se uopće usudi spavati pod istim krovom s egzotičnim životinjama, od kojih su neke čak i otrovne. No, na to će samo odmahnuti rukom pa dodati – život je ionako lutrija i u njemu treba uživati, makar i u društvu neobičnih kućnih ljubimaca.