Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 04.07.2016. 13:11.

Medarice

Pčele se ljeti bore s nedostatkom hrane

Ljeti uglavnom vlada suša i zbog toga biljke prestanu izlučivati nektar. Nedostatak paše u prirodi tjera pčele da se snalaze u potrazi za hranom tako da jača društva često opljačkaju slabija, bilo tihom pljačkom koja u u pravilu upropasti samo napadnutu zajednicu, bilo kao posvemašnji grabež na pčelinjaku, što može rezultirati općim ratom košnice protiv košnice i propadanjem čitavog pčelinjaka.

Bitno je vrlo pažljivo otvarati košnice, a ukoliko prihranjujemo, to činimo kasno navečer i u količinama koje pčele mogu tijekom noći prenijeti iz hranilica u saće. Isto je tako važno pčelama osigurati i dovoljno svježe vode budući da im je ona potrebna za pripremu hrane za leglo starije od 3 dana te za rashlađivanje košnice - u jednom vrućem danu jaka zajednica može na hlađenje potrošiti i do litar i pol vode.

U kolovozu prirodno dolazi i do treće krize u pčelinjoj zajednici - naglog smanjivanja količine legla. Matica dnevno leže sve manje jajašaca pa pčelinja zajednica jako oslabi, i to u periodu kada joj je potrebno što više mladih pčela radi uzgoja zimskih pčela. U tom razdoblju pčelari često moraju podražajno prihranjivati šećernim sirupom da matica održi nesivost i na taj način održe zajednicu.

Takvo tehnološko postupanje je ključno u održavanju pčelinjaka, a obzirom da se rezultati pravovremenog prihranjivanja vide tek u proljeće na broju prezimljenih zajednica, računa se da nova pčelarska godina započinje upravo u tom periodu.

 

Rojenje pčela, što je rojenje pčela

Pčela, priprema pčela za prezimljavanje

Pčele zimi, što rade pčele zimi

Izvor: 2767