Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 22.04.2016. 13:16.

Pčele medarice

Rad pčela i pčelinje zajednice

Pčele su svoj život u zajednici organizirale tako da u svako životno doba rade određene zadaće: od 1 do 3 dana starosti su čistačice - čiste ćelije saća u koje matica polaže jajašca, od 3 do 11 dana su hraniteljice - hrane ličinke medom, a maticu matičnom mliječi, od 12 do 18 dana su graditeljice - luče vosak i grade saće, prerađuju nektar i održavaju klimu u košnici, od 19 do 21 dana su stražarice - štite košnicu pred neprijateljima, od 22 dana do smrti su sakupljačice - skupljaju i u košnicu donose nektar, pelud, propolis i vodu.

Budući da većina poljoprivredno značajnih kultura za oprašivanje treba pčele, možemo reći da je zapravo najveća korist od pčela oprašivanje. Pčele u letu od cvijeta do cvijeta sakupljaju nektar i istovremeno na dlačicama tijela prenose pelud s jedne na drugu biljku.

Prinosi u voćarstvu posebno su ovisni o oprašivanju pčela. Biljke oprašene pčelama daju veći prinos i bolju kvalitetu plodova i sjemena, a pčele oprašivanjem pridonose očuvanju i raznolikosti biljnih vrsta.

 

Život pčele, životni vijek pčele

Pčela, izgled pčele

Trut, trutovska zajednica

Izvor: 2762