Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 14.07.2016. 13:59.

Žitarice i zelena hrana

Saznajte kako pravilno hraniti papigu tigricu (II.)

Pravilno hranjenje

Pravilno hranjenje papige tigrice je vrlo jednostavno, ali je dobro držati se pri tom određenih naputaka. Papiga tigrica hranu iz posudice uzima tako da iznad posudice brzo oljušti, zrno proguta, a ljuskice padaju natrag u posudu.

Kako papiga tigrica ne zna čeprkati, dakle tražiti neoljušteno zrnje po posudici, kako to čine druge ptice, ako te ljuskice povremeno ne otpuhnemo iz posudice, moglo bi se dogoditi da papigica ostane gladna, postane bezvoljna i slabi.

Za vrijeme dozrijevanja zobi papigici treba u krletku dati nedozreli klas i ona će ga 'majstorski' ljuštiti i s užitkom jesti, a vrlo je zanimljivo gledati kako to ona radi.

Zelena hrana

Imajući na umu da se papiga u prirodi hrani, osim sjemenjem, i zelenom hranom, to joj treba dati i u krletkama. Ona voli salatu, špinat, kupus, kelj, mrkvu i ostale sočne biljne listove te voće. Ali u davanju ove hrane potreban je oprez.

Obvezno operite listove, kako bi se otklonilo ono što može štetiti (npr. kemikalije kojma se prskalo), a zatim posušiti da ptica ne dobije proljev, zbog kojeg se može razboljeti, pa i uginuti.

I u zimskim mjesecima ova je hrana potrebna, ali ne odmrznuta, jer takva izaziva želučane tegobe, također opasne po život papigice.

Ne treba pretjerivati s količinom i učestalošću davanja zelene hrane, jer stalno treba brinuti o mogućem proljevu što je najčešći uzrok ugibanja papigice.

Koja je prehrana papige tigrice

Od loše hrane tigrica može imati proljev

Saznajte koje minerale davati tigrici

Izvor: 2108