
Pčelinji proizvodi
Matična mliječ u medu
Nakon što je pčelinja zajednica obezmatičena, u košnicu se stavlja određen broj započetih matičnjaka s presađenim larvicama koje pčele hraniteljice odmah prihvaćaju i otvorene matičnjake obilno pune matičnom mliječi. Nakon 72 sata, pčelar uzima matičnjake iz košnice, izbacuje larvice iz matičnjaka, nemetalnom žlicom uzima matičnu mliječ i sprema je u tamnu bočicu rashlađenu u ledu.
Prostorija u kojoj se vrši presađivanje larvica i oduzimanje matične mliječi mora ispunjavati visoke higijenske uvjete, pribor za vađenje matične mliječi i posude trebaju biti sterilizirani, a osobe koje rade trebaju voditi brigu o osobnoj higijeni kako tako dragocjen proizvod nepažnjom pčelara ne bi bio pokvaren.
Nakon što je matična mliječ oduzeta, čuvanje je također bitno jer je to nestabilna supstanca pa se za čuvanje primjenjuju sljedeći postupci: - čuvanje u svježem stanju u kakvom je uzeta iz matičnjaka - čuvanje u alkoholnom rastvoru - čuvanje u medu, peludu i propolisu - čuvanje liofilizacijom.
Matična mliječ doziranje, matična mliječ za djecu
Svježa matična mliječ, proizvodnja matične mliječi
Proizvodnja matične mliječi - saznajte kako nastaje mliječ u zajednici pčela
Matična mliječ kao lijek, liofilizirana matična mliječ i podizanje imuniteta
Izvor: 2859