Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 01.04.2016. 10:56.

Pčelinji produkti

Kako nastaje propolis?

Kranjska pčela (Apis mellivica carenica) je nešto manje sklona skupljanju propolisa na račun meda i peluda, pa bi zbog toga pčelari trebali skupljati svako zrno propolisa iz svojih košnica. Skupljanje propolisa obavlja se struganjem sa stijenki košnica ili umetanjem u košnicu posebnih nemetalnih mreža na koje pčele nalijepe propolis. Mreže oblijepljene propolisom rashlade se u hladnjaku zbog lomljivosti propolisa koji se lako skida s mreža.

Pri skupljanju propolisa treba voditi računa o higijeni jer pri povišenoj temperaturi omekša i lijepi se za prste, pa ako su prljavi, pokupe dio prljavštine, a vodom ga je teško oprati jer se teško topi u vodi. Zato je pri takvom poslu najbolje koristiti higijenske rukavice. Primjena propolisa u humanoj medicini sve je veća te se primjenjuje kod liječenja kožnih, bolesti dišnog sustava i različitih upalnih procesa te kao pomoćno ljekovito sredstvo jer djeluje sinergički s nekim drugim ljekovima i povećava djelotvornost lijeka nekoliko desetaka puta, kao i med.

Do danas nije zabilježena nikakva kontraindikacija kod upotrebe propolisa, osim kod hipersenzibilnih osoba sklonih alergijama. Test za osjetljivost prema propolisu možemo izvesti sami tako da s unutarnje strane podlaktice na kožu nanesemo malo propolisa, pa ako se nakon pola sata ne pojavi reakcija, crvenilo kože, možemo ga sigurno koristiti.

Propolis, čist ili pomiješan s drugim dodacima, koristi se za pripravke na nebrojeno načina koje svatko može pripremiti bez posebnog znanja i sofisticirane opreme. Takvi pripravci bit će sigurno djelotvorniji i prirodniji od mnogih pripravaka koje danas na tržištu nalazimo kao tinkture, pudere, propolisna ulja i kreme.

Propolis ulje, kako napraviti ulje

Propolis kao lijek, propolis za imunitet

Tinktura propolisa, što je propolis

Izvor: 2855