Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 22.04.2016. 11:42.

Pčelinje zajednice

Što je rojenje pčela?

Rojenje je najznačajnija faza u životu pčelinje zajednice budući da im osigurava razmnožavanje i opstanak. Čimbenici koji utječu na pojavu rojenja su veličina zajednice, količina hrane i starog legla u košnici, smanjen prijenos matičinih feromona i starost matice.

Sklonost rojenju nekog društva ne ovisi samo o tim čimbenicima - neke zajednice se ne roje iako je košnica prepuna meda i vlada veliki nedostatak prostora, dok se druga društva roje i na praznom saću. Znamo za godine u kojima se pčele puno roje i za godine kada rojenja gotovo uopće nema. Pčele se pripremaju na rojenje tako da nekoliko jajašaca u košnici počinju hraniti isključivo matičnom mliječi i izvlače matičnjake.

Istovremeno, maticu koja je u košnici više ne hrane mliječi, već joj daju smjesu nektara i peluda te to kod nje izaziva mršavljenje i jačanje krilnih mišića. Zajednica u pravilu izroji u danu poklapanja prvog matičnjaka, kada je sigurna da u košnici ostaje barem jedan matičnjak nove matice. Tada stara matica s polovinom pčela napušta košnicu u potrazi za novim staništem, dok u košnici ostaje druga polovina pčela s prvoizlegnutom mladom maticom koja ruši preostale neizlegnute matičnjake.

Prostor oko košnice je prepun tisuća letećih pčela koje traže izašlu staru maticu i mjesto na kojem će se kratkotrajno skupiti u grozd. Za to vrijeme skupljačice traže novo trajno stanište i kada ga nađu, čitav se roj preseli tamo. Ovakav način razmnožavanja je rizičan i samo rani i veliki rojevi imaju šansu preživjeti u prirodnom okolišu i sakupiti dovoljno hrane za iduću zimu.

U suvremenom pčelarstvu se rojenje sprečava raznim metodama radi očuvanja produktivnosti zajednica i planski razrojava radi povećanja broja košnica.

Pčele ljeti - nedostatak hrane

Pčele, priprema pčela za prezimljavanje

Pčele zimi, što rade pčele zimi

Izvor: 2767