Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 16.05.2016. 13:17.

Opis ptice sjenice

Sjenice se najradije zadržavaju u gajevima i vrtovima

Od 14 vrsta i podvrsta sjenica, Parus major, velika sjenica jedna je od najomiljenijih i najpoznatijih ptica pjevica u nas. Lako ju je prepoznati po dugačkoj crnoj crti s donje strane njezinog 14 cm dugog tijela. U drugih je sjenica ta crta žuta, primjerice kod plave sjenice (Parus coreuleus) i male sjenice (Parus salicarius) kojih u nas ima manje.

Sjenica ima kratak i čvrst kljun, posebno građen jezik i jake pandže. Krila su joj kratka pa nije dobar letač. Upravo se zato ne odlučuje na let preko većeg prostora, jer tu je lak pijen grabljivicama. Najradije se zadržava u gajevima i vrtovima, a kako se rado približava čovjeku, zimi se može vidjeti u blizini kuća, u neprekidnom živahnom skakutanju i veselom cvrkutu.

Spretno se krećući po drveću, stalno kljuje koru tražeći hranu. Dnevno može pojesti oko 12 grama raznih insekata koji su njezina hrana. To je ptica stanarica pa se zapravo sezonski hrani -  ljeti pretežno gusjenicama i paucima, u šumi larvama vrlo štetnih leptira. Tijekom jeseni i zime pronalazi sjemenke, a rado jede i hranu životinjskog porijekla.

 

Ptica sjenica, zaštićena vrsta ptica

Izvor: 2101