Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 17.05.2016. 13:52.

Simpatičan kućni ljubimac

Škotski terijer je privržen, hrabar, ali i osjetljiv pas

Nastao je u Škotskoj u 18. stoljeću i bio je poznat pod imenom "Aberdeen terrier" prema gradiću u kojem je uzgojen. Snažan je, zbit, čvrst, kratkih nogu. Visina je od 25-28 cm, težina 8,5-10,5 kg.

Dlaka je gusta, oštra i tvrda poput čekinja. Donja dlaka je mekana i odlično ga štiti od nevremena. Boja je crna, prosijeda ili pšenična. Škotski terijer je privržen samo članovima porodice dok je prema strancima ravnodušan.

Opisan je kao pas koji je upotrebljiv za sve. Vrlo je osjetljiv na prijekore i pohvale, pa ga treba odgajati s nježnošću. Zbog hrabrosti i hladnokrvnosti pred opasnošću i nemilosrdnosti prema divljači, dugo ga se koristilo kao jamara, specijaliziranog za lisice, jazavce, vidre, divlje kuniće, a zahvaljujući izvanrednoj ljepoti škotski terijer se pretvorio u originalnog i simpatičnog kućnog psa.

Cijenjen je jer se umije igrati s djecom, ne laje mnogo i dobar je čuvar kuće. Njegov dopadljiv lik pojavio se na etiketama škotskog viskija, na čestitkama, kao igračka i maskota. Da bi njegova ljepota došla do punog izražaja treba ga šišati dvaput godišnje, a dlaku je potrebno što češće četkati.

Izvor: 2103