Životinjsko carstvo 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 14.06.2016. 17:37.

Glodavac štetočina

Suzbijanje poljskih voluharica

Najčešći i ekonomski najštetniji poljski glodavac u Hrvatskoj je voluharica. Razlikujemo poljsku i vodenu vrstu voluharice, a odlikuju ih sljedeće osobine:

Poljska voluharica je maleni glodavac dugačak 10 -12 cm.

Razlikuje se od poljskog miša po karakteristikama repa, uški i njuške: rep je uvijek kraći od polovice tijela (a u miša je dulji od tijela), uške i njuška su ovalne, a u miša šiljate. Rado se zadržava na otvorenim, ravnim površinama - u međama, djetelištima, pašnjacima, nasipima, odnosno u površinama koje se rijetko ili nikako ne obrađuju.

Površine koje se često obrađuju ne odgovaraju poljskoj voluharici, a česta je u voćnjacima u kojima se međuredni razmak održava malčiranjem!

Te površine nazivamo rezervatima voluharica. Vlažne, kišovito-maglovite jeseni i zime ne odgovaraju njihovoj brojnosti, a godine s blagim i suhim zimsko-proljetnim danima vrlo su pogodne za voluharice. Poplave i velike kiše smanjuju njihovu brojnost. Protekle godine je na području Međimurja palo ispod 600 mm oborina (što je nešto više od 200 mm manje od višegodišnjeg prosjeka), a prosječna temperatura zraka bila je veća za 1.5 C od mnogogodišnjih vrijednosti.

Takvi klimatski uvjeti, uz činjenicu da se poljska voluharica koti 3-5 puta godišnje pa u jednom leglu može biti 4-9 mladih, mora zabrinuti vlasnike plantažnih nasada jabuka na području županije.

Poljska voluharica ne skuplja rezervnu hranu za zimu te su štete naročito očite tijekom jeseni, zime i proljeća. U pogledu hrane nije izbirljiva vrsta, a jede bilo koju vrstu sočne biljne hrane. Voćkama glođe koru prizemno iznad zemlje, a u vrijeme aktivnog napada po kvadratnom metru površine može biti nekoliko aktivnih rupa.

Još je štetnija vodena voluharica. Posebice u mladim voćnjacima sjeverozapadne Hrvatske, može nanijeti katastrofalne štete. Razvoju također pogoduju nasadi koji se malčiraju, a od poljske voluharice je mnogo veća. Tijelo je dugo oko 15 cm, težine 80-100 grama. Ženka okoti 3-5 puta na godinu dvoje do osmero mladih.

Zaštita od krtica

Kako izgleda voluharica

Kako se riješiti glodavaca

Izvor: 2387