Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 18.05.2016. 09:52.

Opis i porijeklo pasmine

Talijanski mastif potječe od starog tibetanskog mastifa!

Svi europski mastifi potječu od starog tibetanskog mastifa, najstarijeg predstavnika te grupe pasa. Prve mastife je najvjerojatnije doveo Aleksandar Veliki iz Indije u Grčku oko 300 g. pr.n.e. Tamo su ih upoznali Rimljani koji su se njima oduševili i upotrebljavali ih za borbe u cirkusu.

Engleska kinologija naprotiv, smatra da su mastifa u Britaniju doveli Feničani oko 500 g. pr.n.e. i da su se odatle rasprostranili po čitavoj Europi. Dok je pasmina izumrla u Europi, uzgoj se u kampanji nastavljao prkoseći i vremenu i ratovima. Može se prema tome tvrditi da talijanski mastif u Campaniji živi najmanje 2000 g., a na izložbama se prvi put pojavio 1946. godine dok je standardiziran 1949. g.

Visina mužjaka je od 65-75 cm, a ženke od 60 do 70 cm dok masom dosežu i do 70 kg. Ozbiljnog i impozantnog izgleda, velike glave s njemu svojstvenim podvoljkom, profiliranim dubokim naborima koji su najnaglašeniji na vratu. Dlaka je kratka, gusta, jednolična i sjajna, crne, olovnosive, tigraste ili riđe boje, a katkad s bijelim mrijama na grudima i prstima.

Boja očiju odgovara boji dlake. Usprkos mrzovoljnom, pa čak i krvoločnom izgledu, mastif je uravnotežen, blag i miroljubiv pas, privržen gospodaru. Vrlo je hrabar, srčano podnosi bol. Treba mu mnogo kretanja, pa je prikladan za život u kući s vrtom ili u stanu samo ako se dvaput dnevno izvodi u dugu šetnju.

Konzervirana hrana za pse

Izvor: 2107