Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 31.05.2016. 13:52.

Pčelinji proizvodi

Kako pripremiti tinkturu propolisa?

Tinktura propolisa jedan je od najčeščih načina korištenja propolisa koji se priprema u 96%-tnom etilnom alkoholu. Tinktura se priprema tako da se u 0,85 l etilnog alkohola stavi oko 300 grama drobljenog propolisa, zatvori u tamnu bocu da odstoji, s povremenim mućkanjem.

Nakon 30 dana procijedi se kroz gustu gazu u tamnu bocu i dobijemo oko 15%-tnu tinkturu propolisa. Tinktura propolisa može se koristiti za vanjsku i unutarnju upotrebu, premazivanje rana ili oštećenja kože, dok se za konzumiranje tinkture preporuča 3 do 10 kapi tinkture na žličicu meda ili šećera što se stavi, po mogućnosti, pod jezik i sačeka dok se otopi u ustima.

Zbog etilnog alkohola, dobro je sačekati nekoliko minuta prije konzumiranja da alkohol iz žličice ispari. To je poželjno posebno kod djece. Med s propolisom uz tinkturu se najviše upotrebljava jer ublažava gorčinu propolisa i postiže se višestruko djelovanje propolisa i meda. Takva mješavina koristi se za premazivanje rana, ublažavanje infekcija dišnog sustava i svakodnevnim konzumiranjem za podizanje imuniteta.

Mekan ekstrakt propolisa dobije se tako da se potakne isparavanje alkohola iz tinkture propolisa dok se ne dobije željena konzistencija propolisa, a primjenjuje se kao melem za površinske rane.

Kako napraviti ulje od propolisa  

Propolis za imunitet

Kako nastaje propolis

Izvor: 2855