Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 17.05.2016. 10:03.

Sobni pjevač

Kako pravilno hraniti kanarinca?

Pravilna hrana

Pravilna hrana je presudna za razvoj pjevača, a i onih nabavljenih zbog uzgoja. Voda mora biti čista, a vrlo je važna jer sudjeluje s preko 50 posto u izgradnji tijela ptice, regulira tjelesnu temperaturu, protok hrane i sl. Zatim su bitne bjelančevine, ugljikohidrati, masti, a osobito vitamini, kojih ima u svakoj hrani.

Kanarinac jede zrnatu hranu i povremeno povrće (kupus, salata, špinat, mrkva, cikla) i voće, vitaminske i mineralne dodatke. Može se dati i keks, kukuruzno brašno, gris, te kuhano jaje koje treba uzeti iz krletke nakon nekoliko sati, ako nije pojedeno.

Sipina kost i ljuska od jajeta služe kao mineralni dodaci.

Svakodnevno hranjenje

Svakog jutra hrana mora biti nova, voda svježa i ne prehladna. Ne treba pretrpavati hranilicu, jer pretjerano uzimanje hrane udeblja i "zalijeni" pjevača. Promatramo li i pratimo ishranu, primijetit ćemo koliko jede i što najradije uzima; prema tome se i možemo ravnati dalje.

Svaki dan kanarinac mora imati usitnjenu ljusku od jajeta ili sipinu kost, jednom tjedno (može i rjeđe) keks, a svaki drugi dan list salate ili komadić bilo kojeg od navedenog povrća ili voća.

Pažnja

Kanarinac traži pažnju, koju smo uostalom spremni dati svakom kućnom ljubimcu, već kod odluke da ga imamo. Nije pretjerano zahtjevna ptica ni u njezi, ni u prehrani, a vrijeme i briga koju mu posvetimo, vraća se na najljepši način: vrlo ugodnom i raznovrsnom pjesmom, vedrinom, šarenilom boja, riječju - osjećajem ljepote koju izaziva u čovjeku.

 

Kako pripremiti smještaj za kanarince

Kako nabaviti i njegovati kanarinca

Izvor: 2102