Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 10.06.2016. 12:23.

Osjetljive ptice

Kako se uzgajaju malteški golubovi i koje su im karakteristike?

Loši roditelji

Ti veoma osjetljivi i nježni golubovi nisu dobri roditelji pa je uspjeh od jednog para maltezera godišnji dobiti tek nekoliko mladih. Kako bi uzgoj bio što uspješniji, njihova jaja treba podmetati pod druge golubove, što i nije baš jednostavno. Da bi golubovi radije i lakše sjedili na jajima i brinuli se za mlade, treba uz maltezere imati veći broj golubova težih rasa, a kao dobri su se pokazali listonoše.

Tih golubova treba biti bar za 50% više od maltezera. Važno je da istovremeno imaju jaja. Ako pak maltezeri snesu jaja prije, tada ta jaja treba držati na tamnom mjestu i svaki ih dan okretati na drugu stranu. Kad se ženici maltezera uzmu njezina jaja, pod nju treba staviti jaja iste veličine (za koje je sigurno da se iz njih neće izleći mladi) ili gipsana jaja.

Mladi maltezeri

Mladi maltezeri su jako osjetljivi. Treba ih povremeno pažljivo izlagati suncu i pustit ih da što više šeću po travi. Sunčanjem se bolje iskorištavaju vitamini, koje im obvezno treba davati u hrani i vodi. Šetnja im pomaže da brže ojačaju i dobiju na izgledu, posebno na eleganciji. Pravilna prehrana je vrlo važna. Ona mora biti strogo odmjerena i raznovrsna.

To je smjesa pšenice, ječma, kukuruza, soje, suncokreta, stočnog graška, industrijskog bilja te koncentrata za golubove. Posebnu pažnju treba posvetiti uzgoju mladih, naročito kad je u pitanju zaštita od bolesti. Obvezno je preventivno cijepljenje i davanje lijekova protiv boginja i difterije.

Važno je da se maltezeri drže na čistom i prozračnom mjestu.

Zašto su malteški golubovi posebni?

Izvor: 2110