Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 22.04.2016. 13:04.

Medarice

Životni vijek pčele

One su radilice u pravom smislu te riječi. Legu se iz oplođenih jajašaca jednako kao i matica, ali samo prva tri dana su hranjene matičnom mliječi, dok kasnije dobivaju smjesu meda, peluda i vode, radi čega su im reproduktivni organi zakržljali. Njihov ciklus od stadija jajeta do izlijeganja iznosi 21 dan.

Životni vijek pčele je ovisan od intenziteta rada - u proljeće i prvoj polovici ljeta pčele radilice intenzivno rade te se radi toga pretjerano iscrpljuju i žive do 40 dana, dok u drugoj polovici ljeta radi smanjenja paše žive nešto duže, do 60 dana. Pčele koje se izlegu krajem ljeta i u jesen zovemo zimskim pčelama pošto one, zahvaljujući masnim naslagama bjelančevina, žive do idućeg proljeća i uzgajaju prvo leglo.

Pčele u košnicu donose nektar, pelud i vodu, luče vosak i njime grade saće, održavaju optimalnu klimu i temperaturu košnice, njeguju, hrane i griju leglo, poliraju ćelije saća i čiste košnicu, prerađuju cvjetni nektar u med, štite košnicu pred neprijateljima, a kada je potrebno mijenjaju staru maticu novom.

 

Pčela, izgled pčele

Pčelinje zajednice, rad pčela

Trut, trutovska zajednica

Izvor: 2762