Znanost i tehnika 19.02.2016. 00:00. Zadnja izmjena: 25.11.2016. 08:39.

Međimursko veleučilište

Čakovec "udomio" sustav za precizno pozicioniranje

Čakovečki MEV nedavno je postao dom tzv. LocataNet mreže koja služi za precizno vanjsko pozicioniranje. Sustav je sličan GPS-u, no koristi zemaljske satelitske stanice umjesto satelita u orbiti. Preciznost takvog sustava puno je veća od GPS-a što će u budućnosti omogućiti virtualnu stvarnost - u kojoj mozak korisnika neće prepoznati razliku između stvarnih i virtualnih objekata. Projekt je ukupne vrijednosti oko 4 milijuna kuna, a čakovečka instalacija najpreciznija je u čitavoj Europi. Prema riječima Roberta Ilijaša, suosnivača ovog projekta (koji je nazvan Wonderland i čiji dio je implementacija LocataNet mreže), sustav će se koristiti i u suradnji s Geodetskim fakultetom prilikom istraživanja poput praćenja pomaka i deformacija objekata (npr. brana), za kvalitetniju navigaciju vozila, a cilj je napraviti prvi prototip "proširene stvarnosti", (augmented reality) koji radi u svijetu.

Projekt Wonderland sufinanciran je iz strukturnih fondova EU, u sklopu natječaja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa naziva "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije". Dobrom tehnološkom implementacijom i visokom preciznošću (horizontalna preciznost od 3 mm i vertikalna od 6 mm na prostoru veličine nogometnog igrališta) omogućen je potencijal za razvoj raznih područja - od turizma, arhitekture do informacijskih tehnologija.

Mogućnosti su doista nebrojene - zamislite šetanje sobama i pregled kuće prije nego što je sagradite, olakšano slijetanje zrakoplova, detekciju pomicanja terena i mnoge, mnoge druge.

Izvor: poslovni.hr