Znanost i tehnika 30.08.2018. 14:03. Zadnja izmjena: 30.08.2018. 14:03.

Ronisov vodić

Kako odabrati najbolji laptop i mobitel za svog školarca?

Gdje početi kod kupnje novog laptopa?

Prvi korak bi bio da razmislite za što će se sve laptop koristiti. Da li će to biti samo za rad, YouTube i surfanje ili će cijela obitelj uz to i gledati filmove, možda igrati? Zadaće, projekti i prezentacije koje djeca sve češće rade na računalima daleko su manje zahtjevni za računalo nego igranje.

Osnovne komponente koje diktiraju brzinu rada i mogućnosti računala su procesor, radna memorija i tvrdi disk. Svakako, svima i uvijek preporučamo SSD disk umjesto klasičnog HDD, pošto ta komponenta najznačanije utječe na ugodan rad i brzinu baratanja datotekama. Pa tako za školske potrebe i povremenu zabavu uz manje zahtjevne igre kao Minecraft, te filmove i YouTube preporučamo minimalno: Intel Core i3 procesor, SSD disk i 4 GB RAM, a tu su naravno i neizbježni Windows 10 koji se mogu kupiti s računalom ili naknadno instalirati. U Ronisu takvi laptopi koštaju od 3.000 kn pa nadalje.

Ako očekujete da se na laptopu glatko vrte zahtjevnije igre kao GTA5 ili Fortnite, te ćete korisiti zahtjevnije aplikacije kao Photoshop i gledati filmove u visokoj rezoluciji, onda svakako preporučamo minimalno Intel i5 procesor, odvojenu 2GB grafičku karticu i 8 GB RAM-a. Cijene modela s takvim ili sličnim specifikacijama se kreću do 5000 kn i s takvim laptopom ćete biti zadovoljni dugi niz godina. Između navedenih cifri od 3 do 5 tisuća kuna postoji cijeli niz modela. Recimo dobra kupnja je Asus VivoBook s i3 procesorom, 256 GB SSD, 8 GB RAM-a i 2 GB Nvidia GeForce grafičkom sada za 3.999 kn, a on će savršeno obavljati školske obaveze i neće zakazati i u slobodno vrijeme.

S kakvim mobitelom će đak biti sretan?

Mobitel je za školarca računalo i fotoaparat više nego uređaj za razgovor, pa oni zapravo trebaju bolje uređaje nego odrasli. Većina novih mobitela dolazi već s osmojezgrenim procesorom, a sve što nema barem četverojezgreni zanemarite u startu bez obzira na cijenu jer će imati problema i u osnovnim funkcijama. 2 GB RAM-a je funkcionalni minimum, ali preporučamo od 3 GB na više. Interna memorija neka bude minimalno 32 GB, iako je lako proširivo s SD karticom, često se programi i igre ne mogu u cijelosti prebaciti pa s vremenom postane problematično. Posljednji, ali svakako ne najmanje bitan faktor odabira je kamera, koju je dosta teško procijeniti na pamet pa ako je ikako moguće isprobajte u trgovini, ali neka minimalna kombinacija bi bila 16 MP stražnja i 8 MP prednja kamera. Baterija je sve manji faktor, jer i na najnaprednijim mobitelima neće izdržati više od 2 dana prosječnog korištenja, a prijenosne baterije (tzv. Power bank) koji će pri punom kapacitetu odraditi i 2 punjenja baterije možete pronaći za nešto više od stotinjak kuna.

Huawei P20 Lite s naprednim osmojezgrenim procesorom, 4 GB RAM-a i vrhunskim stražnjim i prednjim kamerama je primjer vrhunskog mobitela za školarca, cijena u Ronisu je 2.799 kn.

Izvor: 3305