Znanost i tehnika 13.12.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 04.04.2016. 09:13.

Najbolja hrvatska inovacija je MBO-T tehnologija gospodarenja otpadom

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš danas su u Ministarstvu gospodarstva po prvi puta u Hrvatskoj uručili godišnju nagradu Udruge inovatora Hrvatske „Inovacija godine“ za 2013. godinu. Ovu prestižnu nagradu dobila je tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca za MBO-T tehnologiju gospodarenja otpadom. 

Tvrtka Tehnix, naime, izumila je kompletnu tvornicu za preradu komunalnog otpada koja rješava komunalne, ekološke i zdravstvene probleme otpada. U njima  otpad postaje gospodarski resurs, pa se tako iz ovih postrojenja dobiva osam korisnih sirovina, RDF gorivo za proizvodnju cementa, struje ili topline te sekundarni kompost za korištenje u poljoprivredi. Mnogi ovu inovaciju nastalu u malom Donjem Kraljevcu nazivaju revolucionarnom tehnologijom jer se otpad u svega 10 minuta od dopreme u MBO-T tvornicu u potpunosti reciklira bez potrebe odlaganja na deponije. Ovaj hrvatski izum prepoznat je i u svijetu, čemu svjedoče brojne inozemne nagrade te već 56 izgrađenih postrojenja diljem svijeta. 

„Primjenom naše tehnologije ostvarujemo održivi razvoj. Dobivamo više sirovina, više energije, više novih radnih mjesta. To je tehnološka revolucija u održivom gospodarenju komunalnim otpadom. Takvom tehnologijom svi dobivamo, građani, država i čisti planet. MBO-T tehnologija obuhvaća gotovo 30 novih strojeva, koji dosada nisu bili poznati na tržištu, a čine tehnološku trajnu funkcionalnu cjelinu kojom se komunalni otpad potpuno prerađuje, uz visoki tehnološki standard zaposlenih, malo utroška energije i bez negativnog utjecaja na okoliš. Doista, to je inovacijsko tehnološko otkriće razvijeno u kompaniji Tehnix. To je plod znanja mene i mojih suradnika na kojem smo stručno i uporno radili gotovo deset godina“ kaže vlasnik i direktor Tehnixa Đuro Horvat. Tehnix je i nastao na vlastitim inovacijama i izumima, pa tako danas broji više od 300 vlastitih inovativnih proizvoda i preko 50 patenata, a u postupku zaštite još je pet novih patenata. Većina ih se prodaje na globalnom tržištu, pa Tehnix tako izvozi 80% proizvodnje i to u 30 zemalja svijeta. Zapošljavaju 250 radnika u tvornici u Hrvatskoj i još toliko u kooperaciji i tvrtkama izvan Hrvatske. Ove će godine tvrtka ostvariti preko 150 milijuna kuna prihoda, i to sve, kako Horvat kaže, zahvaljujući usmjerenosti tvrtke na inovacije i na zadovoljstvo suradnika i zaposlenika. 

Udruga inovatora Hrvatske pokrenula je dodjelu godišnje nagrade UIH-a „Inovacija godine“ kako bi se javno odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji su se istaknuli na području inovatorstva, bilo da je riječ o samostalnim inovatorima, inovativnim poduzećima, znanstvenim i strukovnim udrugama ili pak obrazovnim i znanstvenim ustanovama i drugim pravnim osobama koje djeluju u Republici Hrvatskoj.  Nagrada je ove godine prvi puta dodijeljena, a presudni kriteriji pri odabiru bili su uložena kreativnost u stvaranje inovacije, ostvaren dohodak primjenom inovacije, broj zaposlenih radnika primjenom inovacije, tehničko - tehnološka razina inovacije te ekološko, zdravstveno ili sigurnosno značenje inovacije. 

Izvor: 3111