Znanost i tehnika 11.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Pogled prema zvijezdama

Osnovano Astronomsko društvo "Vega"

Zvijezde i nebo nad Međimurjem u brojnim su međimurskim popevkama opjevani na razne načine, no kroz sve ove godine zasigurno je bilo Međimuraca, počevši od našeg najvećeg skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog, koji su prizoru nad sobom pružili i znanstveni pristup. Zaljubljenici u astronomiju konačno mogu odahnuti jer je od pred nekoliko dana Čakovec i službeno dobio svoje prvo astronomsko društvo. Vega, kako su ga nazvali njegovi osnivači. Na osnivačkoj skupštini okupilo se tek 13 članova, no već sada se u rad uključilo 20-ak članova. Za predsjednika Vege izabran je i jedan od inicijatora - Zoran Novak, za dopredsjednika Zvonko Biškup, a za tajnika Miroslav Smolić. Svi članovi već se dugi niz godina amaterski bave astronomijom.
- Priča je krenula prije nekoliko godina, nakon što smo nabavili teleskop i počeli se zanimati za astrofotografiju te se poneseni ljepotom svemira i željom za novim znanjima odlučili za pokretanje udruge. Iako smo zasad malo društvo, imamo velike želje i planove, što je prepoznao i Grad Čakovec te nam na korištenje ustupio zvjezdarnicu u Savskoj Vesi koja na tom području postoji još od 1971. godine. Na zvjezdarnici je i teleskop, motoriziran refraktor Tasco 108/1.600 mm koji je još 1974. godine nabavilo tadašnje AD Čakovec. Na žalost, zvjezdarnica dugo vremena nije bila korištena i potrebna je obnova, kako samog objekta, tako i teleskopa, kaže Zoran Novak.
Ovome treba dodati da je jedna od prvih članica Društva i Martina Šoštarić, učiteljica u OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Svetom Jurju na Bregu. Ona, naime, od ove godine u toj školi vodi astronomsku grupu koju pohađa 12 učenika i trenutno se pripremaju za natjecanje. Na žalost, to je i jedina školska grupa u cijeloj Županiji pa je jedan od glavnih ciljeva Društva da se to uskoro promijeni. Već su započeti razgovori s nekim školama koje su također pokazale interes za osnivanje astronomske grupe. Ime Vega izabrano je upravo zbog jedne od najsjajnijih zvijezda, a ako izuzmemo naše sunce, Vega je prva zvijezda koja je bila fotografirana, jedna je od prvih zvijezda kojoj je izmjerena udaljenost, a zbog njezinog konstantnog sjaja, donedavno je korištena kao referentna zvijezda za kalibraciju fotometrijskih uređaja, što znači da se prema njezinom sjaju uspoređivao sjaj drugih zvijezda.
"Naša je želja imati istu konstantu kao i Vega te da nas i drugi koriste kao referencu, a pogotovo mlađe generacije koje tek dolaze", zaključio je Zoran Novak dodavši da će Društvo nastojati raditi i na razvitku i na promidžbi tehničke kulture, uz naglasak na astronomske aktivnosti. Želja im je privući što veći broj zaljubljenika u astronomiju, osobito mladež, a neki od planova koji su već u pripremi su i izvođenje oblika znanstvenog, tehničkog i informatičkog opismenjivanja građana, podizanje svijesti građana o svjetlosnom onečišćenju te edukacija o njegovom štetnom djelovanju na okoliš i čovjeka, pripreme za astronomska natjecanja, susrete i izložbe, kao i izdavanje stručnih publikacija. Web stranica trenutno je u izradi, a svi zainteresirani građani Društvo mogu kontaktirati putem e-maila [email protected]

Izvor: 2863