Znanost i tehnika 12.02.2016. 10:56. Zadnja izmjena: 20.09.2016. 13:34.

Važno otkriće

Znanstvenici obznanili potvrdu postojanja gravitacijskih valova

Jučer su znanstvenici koji rade na projektu LIGO na konferenciji za medije objavili otkriće i potvrdu postojanja gravitacijskih valova čije je postojanje najavio Albert Einstein pred više od 100 godina.

LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, Laserski interferometarski opservatorij za gravitacijske valove) je međunarodni znanstveni kolaboracijski projekt smješten u Louisiani u SAD-u. Prema riječima direktora LIGO-a, Davida Reitzea, osjetljivi instrumenti opservatorija zabilježili su "signal sa vrlo specifičnim karakteristikama - onima kakve Einsteinova teorija predviđa u slučaju da dvije crne rupe kruže jedna oko druge i sjedinjuju se." Ovo je ujedno i prvi put da je potvrđeno postojanje dvojnog (binarnog) sustava crnih rupa.

Ova je objava vrhunac usavršavanja instrumenata dovoljno osjetljivih kako bi mogli identificirati poremećaj u prostor-vremenu velik tisućinku promjera atomske jezgre.

Gravitacijski valovi su putujuće deformacije prostor-vremena koje predviđa Einsteinova opća teorija relativnosti. Problem se sastojao u tome što smo ih dosad mogli detektirati samo kod interakcije gigantskih masa pri izuzetno velikim brzinama koje su vrlo rijetke - takve su npr. supernove, sudari titanskih crnih rupa i slično.

Albert Einstein

Sudar dviju crnih rupa detektiran je na udaljenosti od oko 1.3 milijarde svjetlosnih godina, iza galaksije Veliki Magellanov oblak. To je učinjeno u roku od nekoliko tjedana nakon što je proradio posljednji, nadgrađeni instrument kojim se LIGO koristi, ali je otkriće obznanjeno tek nakon mjeseci konciznog uspoređivanja sa simulacijama teoretskog modela. Trenutno detektor nije u upotrebi; ugašen je u siječnju i očekuje daljnju nadgradnju.

Znanstvenici se nadaju kako je ovo tek početak uzbudljive ere otkrića.

Više o gravitacijskim valovima na engleskom jeziku možete saznati ovdje.

Izvor: LIGO Lab