Godišnjice i slavlja 30.08.2017. 21:39. Zadnja izmjena: 30.08.2017. 21:42.

Goričan

ABRAHAMOVO Generacija '67 zagazila u drugu polovicu stoljeća

U subotu, 19. kolovoza, u Goričanu je održana proslava Abrahamova, običaj po kojem je ovo mjesto jedinstveno ne samo u Međimurju, već u Hrvatskoj, a još nismo čuli da ima sličnog primjera i drugdje u svijetu. Oko blagdana Velike Gospe okupe se oni koji su rođeni pred pola stoljeća u u Goričanu i koji su skupa u njemu krenuli u školu. Tako se radi već više od tri desetljeća, a neki kažu da je tradicija začeta jednim okupljanjem generacije početkom šezdesetih, pa se i sam običaj bliži "Abrahamovu". Ove godine okupili su se oni rođeni 1967. godine, njih je bilo 67, ali je njih četvoro već preminulo, pa su organizatori uputili 63 pozivnice.

Odazvalo ih se 34 - život čini svoje, neki nisu mogli doći, ali su došli neki koji žive u Sloveniji, u Austriji i u Švicarskoj, ponetko je morao i obnavljati nekadašnja poznanstva. Jasno, za proslavu se prvo morala iskristalizirati ona nekolicina koja će na sebe preuzeti posao okupljanja generacije i organizacijskih priprema - bili su to Jadranka Ivanović (rođena Bermanec), Danijela Špoljarić (rođena Baranašić), Mijo Bergovec i Tihomir Mesarić. Obvezu da bude domaćin sudionicima na početku proslave na sebe je preuzeo Vlado Blagus sa suprugom Danijelom, dok je okrjepu za slavljenike na prvoj stajanci povorke, u Vrtnoj ulici, osigurao Petar Vugrinec, a pomogli mu supruga Anica i prijatelji. Slavljenici su obučeni u narodne nošnje, i to je dio običaja, u pratnji svojih životnih partnera i uz svirku Puhaćeg orkestra Goričan u mimohodu krenuli mjestom, da bi se zaustavili kod obitelji Vugrinec, a onda i kod društvenog doma na okrjepu, pa došli do mjesnog groblja gdje je položeno cvijeće na grobove preminulih iz generacije.

Nakon toga je u crkvi svetog Leonarda služena prigodna misa, predvodio ju je župnik Josip Drvoderić, a uveličao ju pjesmom župni zbor koji vodi Danijela Špoljarić, članica organizacijskog odbora ovogodišnjeg Abrahamova. Nakon toga povorka se vratila pred društveni dom gdje je održan ples generacije, čime je završio "službeni", javni dio proslave. Onaj neformalniji dio nastavljen je večerom uz glazbu i ples u "Clubu 114", na starom graničnom prijelazu.