Godišnjice i slavlja 15.01.2016. 08:30. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Centar za psihosocijalnu pomoć MŽ obilježio 20 godina rada

Potrebe branitelja i njihovih obitelji danas su radikalno drugačije nego prije deset godina

Centar za psihosocijalnu pomoć (PSP) Međimurske županije iza sebe ima pune dvije decenije rada, primjereno obilježene u srijedu, 16. prosinca u čakovečkoj zgradi Scheier. Svojim su ga prisustvom uveličali njegovi korisnici - branitelji i članovi njihovih obitelji te najbliskiji poginulih branitelja. Redom ljudi koji u Centru individualno i grupno dobivaju podršku kliničkog psihologa, pravnika, socijalnog radnika, psihijatra, pedijatra.
Odazvao se i zamjenik župana Zoran Vidović te predstavnici Ministarstva branitelja RH Tamara Forjan, Gordana Čavar i Robert Grubešić.
Centar za PSP MŽ s radom je započeo 5. prosinca 1995. godine uz stručnu koordinaciju Nevenke Krčmar, dr.med., a svojim angažmanom rad u njemu tada bilježe Nada Bagić, spec.psihijatar, Mandica Markovinović Kramar, spec. obiteljske medicine, Marija Jungvirth, spec. pedijatar, Ljiljana Hošnjak i Andreja Bogdan, kliničke psihologinje, potom socijalni radnici Zlatko Marković i Vesna Lepen Vidrač, Karolina Trojnar i medicinska sestra Vesna Vukšić. S vremenom se broj angažiranih smanjivao i danas se svodi na tri stručnjakinje - Andreju Bogdan, pravnicu Anu Lazić i socijalnu radnicu Jelenu Deban Turk, no taj tim uživa punu podršku specijalista Županijske bolnice Čakovec, prvenstveno Psihijatrijskog i Pedijatrijskog odjela te Patronažne službe.
Iznoseći kronologiju rada u Centru, njegova voditeljica A. Bogdan, akcentirala je potrebe bilježene u samom početku. Iskazano u brojkama, psihosocijalnu pomoć potražile su obitelji 57 poginulih branitelja, 219 ranjenih branitelja, 16 obitelji zatočenih i nestalih branitelja, 1071 prognanik i 417 izbjeglica. Radilo se sa 1400 odraslih osoba i 74 djece. S vremenom je taj broj ozbiljno rastao i već 1998. je postalo fizički nemoguće udovoljiti svim kućnim posjetama. Tako su stalno počele djelovati dvije terapijske grupe za rad s braniteljskom populacijom i njihovim suprugama.

Tijekom 2003. godine započinje zapošljavanje stalnih djelatnika u centrima za PSP u Hrvatskoj, a naš Centar do danas nema stalno zaposlenu osobu. Uvijek radimo u poslijepodnevnim satima, a nakon više promjena adresa od 2003. godine smo u bivšim barakama GK Međimurja. Lani i ove godine Ministarstvo branitelja nas je informatički opremilo, a ovaj mjesec uložilo i u uređenje prostora. U svojih 20 godina Centar za PSP je pružio oko 50 tisuća usluga (stacionarno i mobilno).
Andreja BogdanVoditeljica Centra, inače klinička psihologinja Županijske bolnice Čakovec
Andreja Bogdan

Koje je probleme donijelo vrijeme?

Vrijedno je reći i to da Centar podupire i pruža podršku samoorganiziranju u djelovanju i pomoći populaciji branitelja i stradalnika Domovinskog rata, potiče aktivnosti korisne za društvenu zajednicu, a 2003. je osnovao i Udrugu liječenih od PTSP-a. Referirajući se na potrebe koje je u pružanju podrške braniteljskoj populaciji i njihovim obiteljima donijelo vrijeme, Bogdan je istakla kako u Međimurju dominira problem alkoholizma i dodala:
- U Međimurju imamo izražen problem ovisnosti o alkoholu, veliku učestalost malignih oboljenja, depresivnog poremećaja i visoku stopu suicida. Danas imamo 8000 osoba sa statusom hrvatskog branitelja, od kojih 353 ratna vojna invalida, 82 obitelji poginulih branitelja, 223 obitelji umrlih branitelja, djecu i supruge branitelja. Sa starenjem populacije sve je više osoba koje su ovisne o socijalnoj okolini, sve češće nam se javljaju djeca branitelja koja imaju poteškoća u životnim ulogama (roditeljstvu), partnerskim odnosima i u emocionalnoj adaptaciji. Kod branitelja koji nisu bili uključeni u program sve su izraženije potrebe za liječenjem od ovisnosti o alkoholu i bolestima vezanim za ovisnost. Dugotrajna recesija i nezaposlenost pridonijeli su iscrpljivanju adaptacijskih kapaciteta cjelokupnog stanovništva pa se kod ranjivih skupina, u koje možemo uvrstiti branitelje i stradalnike rata, uočava sve veća pojavnost psihičkih poremećaja i smanjenja socijalnog kapitala poput solidarnosti, empatije, udruživanja. 
Nažalost, nužnost pružanja psihosocijalne pomoći sekundarno traumatiziranim osobama također je iznimno velika, s obzirom na to da se traume prenose na članove obitelji pa i transgeneracijski. Zaključnu riječ na obilježavanju 20. godišnjice Centra za PSP MŽ imao je Tomislav Horvat iz Donjeg Vidovca. Zahvalio je svim spomenutima na nesebičnom radu s braniteljima i njihovim obiteljima te zaključio: 
- Nadam se da u radu s nama nećete i vi oboljeti od PTSP-a. 

Tomislav Horvat

Brojke koje bole
Međimurska županija uvijek je u samom vrhu po stopi suicida u Republici Hrvatskoj, 28 na 100.000 stanovnika. Od 1995. do 2015. godine u Međimurju suicid je počinilo 547 osoba. Istraživanja pokazuju da je stopa suicida u braniteljskoj populaciji veća nego u općoj populaciji, a u periodu od 1995. do 2015. u našoj županiji je suicid počinilo 18 branitelja. Također, 15 suicida počinili su članovi obitelji poginulih branitelja.

Pomoć u Čakovcu traže i branitelji iz Koprivnice i Varaždina

Podršku radu Centru za PSP pruža Županijska bolnica Čakovec, prvenstveno Psihijatrijski i Pedijatrijski odjeli te Patronažna služba. 
- Važna je i činjenica da je u Međimurju stvorena antistigmatizacijska klima, u kojoj je traženje stručne pomoći postalo prihvatljivo populaciji branitelja i stradalnika. Zato se u našu bolnicu za pomoć javljaju i branitelji iz susjednih Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije.