Godišnjice i slavlja 25.12.2019. 08:44. Zadnja izmjena: 25.12.2019. 08:44.

Varaždinski biskup

Božićna poruka biskupa Radoša: Betlehemsko svjetlo – svjetlo od svjetla

Okićeni gradovi, trgovi, ulice, crkve i kuće podsjećaju nas da je Božić pred vratima.  Na svakom koraku se osjeća svečana atmosfera. Tiha pjesma došašća prerasta u glasnu, radosnu, pjesmu koja dovikuje da je nebo kod Betlehema čudno zasjalo.  Dvorani neba, anđeli, nose svima na zemlji poruku mira, rodio se Bog i čovjek, nebo i zemlja združuju se u radosti, jer sin nam je darovan.  Betlehemsko dijete ima radosnu poruku za svakoga. Kuca na naša vrata, želi ući i boraviti s nama. Dijete, kao i svako rođeno iz ljubavi, nije tek prolaznik kroz kuću; jednom kad se useli više se ne odvaja, ostaje znak života i postaje izvor radosti. Ne nosi samo dobre želje, nosi neprolazne darove neba, ono samo je dar neba.

Oštro proročko oko proroka Izaije probija stoljeća i vidi narod koji je (do sada) u tmini hodio (sada) svjetlost vidje veliku'.  Tama je simbol kaosa, smrti, ropstva, odnosa u kojem vlada zlo, dok je svjetlo simbol stvaranja, slobode, reda, novoga poretka.  Svjetlo od Svjetla, po kojem je sve stvoreno, spustilo se među svoja stvorenja; smrt se povlači, rađa se dijete – Svjetlo - koje u tami svijetli i tama ga ne obuzima. Nastaje novi red, novi poredak u kojem posljednji, oni istisnuti na rub društva, pastiri, hode prvi u procesiji čestitara, prvi imaju radost da ih silno svjetlo s neba obasja. Božićno svjetlo dolazi radi naše tame, ne da nas osudi, nego da ju tamu prosvijetli. U dubini našega bića čekamo onoga koji će nas uzeti za ruku, čvrsto priljubiti uza sebe i reći 'ne boj se, svjetlo sam tvoga života, noć te neće progutati. Ljubav je jača od zla. Moje rođenje je rađanje novoga života u tebi. Želim započeti na periferiji tvoga života, s tamne točke tvoga života, od onoga što te plaši, što narušava mir i ljudsko dostojanstvo.' 

Radost i Božić riječi su koje se ljube. Božić ima pečat najradosnijeg blagdana. Radost, veselje, sluti i prorok Izaija, slični su radosnoj pjesmi žeteoca (i kod nas je žetva sinonim za radosti s pokrićem) – zahvalna radost, jer žetva je uvijek dar Božji. Radost o kojoj je riječ Božja je radost – Božji dar. Bog kojemu pjeva nebo, uključuje u melodiju ljudski zbor. Anđelima se pridružuju i pastiri u radosnoj pjesmi.  Istinska radost uvijek je deficitarna.  Bog svojim utjelovljenjem postaje izvor radosti, ne usputna, koja je slika sitnoga zadovoljstva, već radost novoga početka, novoga života. Božić diskretno skida zastor s očiju da se vidi unutarnja nit povezanosti koja veže Boga i radost.  Izvor uvijek daje, a ne oduzima. Bog, izvor radosti, uvijek daje, a ne oduzima radost. Sve što je radost života – ona koja traje - Božje je djelo. Tako se naivno bojimo da nam Bog može umanjiti, oduzeti radost. Bože daj nam prave radosti, da zahvaljujemo Tebi koji si Svijeta razveselitelj.  

Božić je blagdan pomirenja neba i zemlje. U dubokoj tišini, dok je mir vladao na svoj zemlji, sišla je Božja riječ. Dogodilo se pomirenje Boga i čovjeka, neba i zemlje. Simbolično, kraljevstva neba i zemlje razmijenili su ono najdragocjenije i uspostavili pomirenje. Kraljevstvo neba dalo je svoga Sina da bude građanin zemlje. Redovita praksa u prošlosti kod zemaljskih kraljevstava, kada su odlučili uspostaviti čvrsti mir međusobno su se ženili. Udajom ili ženidbom izmijenili bi svoje najdraže, kćeri i sinove, i tako stvarali rodbinski odnos. Savez u krvnoj vezi.  Zemlja je i Božja domovina. Bog nam daruje svoga sina kao pomirnicu.  Po Sinu, koji je 'njemu mio', darujući ga nama za brata,  Bog širi svoju obitelj na svakoga od nas. 

Braćo i sestre! Ljudi dobre volje.  Želim Vam Sretan Božić!

Želim vam da svatko na svoj način otvori vrata i pripremi kolijevku za Boga koji u liku djeteta dolazi k nama. Neka vas i vaše obitelji pohodi Bog svojim svjetlom. Rasvijetli svaku tamu života da bi živjeli kao sinovi svjetla. Neka vam u dušu ulije radost i to onu koja ne prolazi nego se širi na svakoga tko vam je drag.  Neka vas podari mirom i sigurnošću da je Bog s nama i prati nas i u žalosti i radosti i daje smisao našem životu. 
Sretan Božić i blagoslovljena Nova Godina!