Godišnjice i slavlja 25.12.2016. 09:09.

Tražite svim srcem!

Božićna poruka monsinjora Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, braćo i sestre!

Božić je blagdan koji nas ispunja radošću jer nas podsjeća da nas Bog pohađa. Bog dolazi čovjeku. Advent ili došašće je vrijeme priprave da bismo prepoznali Boga koji ulazi u naš svijet i želi se susresti sa svakim čovjekom. Stoga i sam uzima ljudsko tijelo i ostaje čovjek. Središnji je to događaj ljudske povijesti koji povijest ljudskog roda dijeli na staro i novo, stari i novi vijek, stari i novi Zavjet.

U adventu se na neki način vraćamo u Stari zavjet, u vrijeme kada je izabrani narod stoljećima očekivao Božji dolazak. Mnogi su izgubili i vjeru i nadu da će Bog ispuniti vsoje obećanje i stoga je Bog podizao i pozivao proroke koju su ljude opominjali da ne gube nadu. Među njima je bio i prorok Jeremija koji govori: Ja znam svoje naume koje s vama namjeravam - riječ je Gospodnja- naume mira, a ne nesreće, i da vam dadnem budućnost i nadu. Tražit ćete me i naći jer ćete me tražiti svim srcem svojim. (Jr 29,11.13)

Pororok prenosi Božju riječ u kojoj potiče da se ne izgubi nada i da se ulaže napor u traženju Boga u svojem životu i svojem vremenu. Mnogi su i u Starom zavjetu našli Boga i s dubokom i čvrstom vjerom očekivali njegov dolazak. Nije li to poruka i za svakoga od nas koji živimo 2016 godina nakon radosnog događaja u Betlehemu kojeg raspjevano i svečano slavimo svake godine 25. prosinca? Tražimo li zaista Boga u našem svijetu kao što nas sam Bog poziva preko proroka Jeremije? Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim. (Jr 29,13)

Potrebno je tražiti svim srcem, a to znači uložiti puno ljubavi u traženje Boga. Sveti Ivan zapisuje u svojem evanđelju jednu žalosnu rečenicu: K svojima dođoše, a njegovi ga ne primiše. (Iv 1,11) Može li biti veće tragedije za čovjeka nego ne prihvatiti Boga koji je sama dobrota, sama ljubav i milosrđe? A to bi nam se moglo dogoditi i osjećamo kako se to često događa, i zato u adventu molimo: Svemogući i milosrdni Bože, dok hitimo ususret tvome Sinu, daj da nas zemaljske obveze i brige ne smetu; nebeska mudrost tvoje riječi nek nas uvede u zajedništvo njegove sudbine. (Zborna molitva Druge nedjelje došašća)

Svi mi imamo ovozemaljskih obaveza i briga koje nas pritišću: siromašni smo, možda nemamo osnovnih sredstava za ćživot, možda gladujemo, nezaposleni smo, beskućnici, doživljavamo nerazumijevanje, možda i nasilje od svojih najbližih. Kako nas to ne bi mučilo i opterećivalo?! Moramo pomoći jedni drugima da toga bude što manje, alo osjećamo ljudsku nemoć usprkos velikim naporima i zalaganju koje čine mnogi ljudi i društvene strukture u cijelom svijetu i u našoj domovini Hrvatskoj. U svojoj nemoći zato vapimo: Ne dopusti da klonemo od umora i bolesti dok čekamo dolazak tvoga Sina koji nam vraća snagu i zdravlje. (Iz zborne molitve srijede Drugog tjedna došašća)

Želim svima i molim da nam novorođeni Knez Mira učvrsti nadu i neka nas svojim svjetlom iz Betlehema vodi kroz tmine ovozemaljskog života prema sigurnoj budućnosti.

To vam od srca želim uz ovogodišnji Božić i nadolazeću, novu 2017. godinu!

Izvor: Josip Mrzljak