Godišnjice i slavlja 25.12.2016. 09:09.

Uz najradosniji kršćanski blagdan

Božićna poruka župnika u Maloj Subotici vlč. Đure Vukalovića

Dragi Međimurci,

pred nama je najljepši blagdan u godini. Blagdan koji je prirastao svakom ljudskom srcu, kako djetetu tako i starcu. Blagdan je to Božića. Zašto je taj blagdan svima tako drag? Odgovor je, što ga zna već i svako dijete, Bog je postao čovjekom. Rodio se kao svako ljudsko dijete, ali ne smješten u raskošnu zipku, tople i meke pelene, nego stavljen u jasle, na slamici leži, a grije ga topli dah osleka i voleka, jer za njeg ne bi mjesta u kući, u gradu Betlehemu. Ne kriči, ne tuži se, već se raduje svakom posjetitelju, pruža svoje ručice i samo da ne kaže: Uzmi me k sebi!

Promatrao sam nedavno u crkvi dvije majke. Svaka svoje dijete u naručju drži. Mame pobožno prate misu, a dječica se očima dotakla. Nevine očice u djece smiješak su izazvale. Daju ručicama znak svojim mamama: Pusti me dolje. I gle čuda, začas među djecom igra započinje. Ne boje se jedno drugog, međusobno poljupce dijele. Što je to tu dječicu tako brzo združilo? Nevinost, nedužnost, neopterećenost skupa ih drži. Mogla bi ta djeca biti i crna i žuta i crvena, ali ista su djeca sva. Iz njih božja ljubav i dobrota žari. Nažalost, znaju već oni, osjećaju to da među starijima i odraslima tako ni. Priđu li im stariji odmah suza se skuplja i niz lice klizi. Kao da je u njihovu sjećanju ostao trag Heroda, koji zapovijeda: Djecu zaklati!

Dragi Međimurci, dragi Hrvati, najte kak Herod delati. Pustite djecu nek se rode, pustite da rastu, da se množe, nek napune lijepo malo Međimurje, nek popune rupe lijepe naše domovine. Vi vrijedni ste ljudi, to svatko i u inozemstvu već zna. Ostanite ovdje, u Međimurju malom, tom raju zemaljskom. Među sobom dobri si budite, ljubav i dobrota nek istjeraju jal i zlobu; osjetit ćete tada djeteta Božjeg slobodu. Obnovite u sebi to djetinjstvo božje, puno nevinosti i dobrote. Postanite, kako Isus nam govori: Budite kao djeca i onda među svima bit ćete veliki.

Ovdje je običaj u božićne dane da djeca, a i stariji idu bajati (čestitati) Božić. Zažele jedni drugima purice, račiće, pune štale konjića, jarića i telića, v kocu prašćića, vu podrumu dobre kapljice vina i žganice. Ja Vam želim, ne prazne, već pune kuće malene dječice, njihove cike i vike, smjeha i radosti. Starci uz njih nek ožive, bolesnici nek zaborave boli i tegobe, svi nek se otarase svake zlobe. To Vam želim u božićnoj noći, a u Novoj godini hrabro, s blagoslovom Novorođenog poći.

Izvor: Vlč. Đuro Vukalović