Godišnjice i slavlja 21.06.2016. 13:58. Zadnja izmjena: 22.06.2016. 09:03.

Spomen-praznik

Čestitka gradonačelnika Stjepana Kovača: Mnogo dugujemo borcima NOB-a

Hrvati su bili jedan od prvih naroda koji su krenuli u borbu protiv fašizma i nacizma, te su u njoj u najvećem postotku i sudjelovali. 22. lipnja u šumi pored Siska osnovana je prva antifašistička jedinica u okupiranoj Europi. 

Mi Čakovčani i Međimurci mnogo dugujemo Narodnooslobodilačkoj borbi. Naime, 2. svjetski rat proveli smo pod mađarskom okupacijom te se tek porazom fašizma i nacizma na ovim prostorima vraćamo u sastav domovine. Brojni naši sugrađani odlazili su preko Drave u partizane te su mnogi dali svoje živote. Mnogo je i onih koje su mađarski fašistički okupatori mučili i ubijali, samo zato što su govorili da je Međimurje hrvatsko. 

Svoju opredijeljenost za život u slobodi Hrvati su ponovno dokazali prije 25 godina, kad je na povijesnoj sjednici Hrvatskog sabora, održanoj 25. lipnja, donijeta Odluka o samostalnosti i suverenosti. Bio je to začetak današnje europske Hrvatske, ali i početak otvorene agresije na našu zemlju. I tu smo odnijeli pobjedu, prvenstveno zahvaljujući želji za životom u demokratskoj i prosperitetnoj zemlji te nacionalnom jedinstvu.

Iako ovi događaji polako postaju davna povijest, stalno se treba prisjećati i ponavljati da su za našu zemlju prolivene rijeke krvi i da su u njene temelje ugrađeni mnogi životi. Posebno je te činjenice važno prenositi na djecu i mlade, jer zahvaljujući našim precima koji se nisu bojali otići u ratove, oni danas žive u slobodi!

Sretan Vam Dan antifašističke borbe i Dan državnosti!

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač