Godišnjice i slavlja 28.10.2019. 13:11. Zadnja izmjena: 28.10.2019. 14:34.

Velikih 40 godina male obiteljske tvrtke iz Čehovca

Čvrsti temelji poduzeća izdržali su sve izazove i krizna vremena

Dobro se Dragutin Švenda iz Čehovca sjeća blagdana Svih svetih 1979. godine, kad je s radom započela njegova mala radnja za vulkanizaciju. Nakon deset godina rada u Austriji, Dragutin i supruga Nada odlučili su da je vrijeme za povratak kući, i evo ih 40 godina kasnije, još na istome mjestu (odnosno s druge strane ulice), samo što je obrt izrastao u pravu obiteljsku tvrtku.

Već 28 godina posluju pod imenom Švenda-Tarmann Chemie d.o.o., vođenje tvrtke preuzele su kćerke Silvia Švenda i Draženka Hatlak s naglaskom na proizvodnji i prodaji sredstava za čišćenje u industriji, ugostiteljstvu i kućanstvu, a velikih 40 godina proslavljeno je u petak, 25. listopada, u preloškom Hotelu Panorami, u društvu brojnih poslovnih partnera, prijatelja i obitelji, koji su stigli iz čitave Hrvatske i šire.


Ugled

- Puno je 40 godina života, a kamoli ne poslovanja i stvarno je brzo prošlo. Mala smo mi tvrtka, ali smo izgradili svoje ime i ugled u Hrvatskoj, dirnuto je pred prepunom dvoranom otvorio svoj govor zahvale Dragutin Švenda.

Iako je službeno u mirovini, na poslu je i dalje svakodnevno, a na četiri desetljeća potpore i zajedništva zahvalio se najprije svojoj supruzi i kćerima, a potom i zaposlenicima, njih 21, od kojih su neki u tvrtki i više od 20 godina, ne pomišljaju na odlazak, te su s vremenom i sami postali dio obitelji Švenda.

Šefe, da nam je kod vas dočekati mirovinu, zaželjeli su Dragutinu zaposlenici uz prigodan poklon

Uručene su im stoga na proslavi i zahvalnice, a i oni su svojeg šefa iznenadili lijepom slikom, te su ga posebno dirnuli željom da baš kod njega i oni dočekaju mirovinu.

Okupljenima se obratila i današnja direktorica Silvia Švenda, zahvalivši im na dugogodišnjoj suradnji i interesu kojim su doprinijeli rastu i razvoju poduzeća i poticali ih da neprestano rade na poboljšanju i unapređenju kvalitete svojih proizvoda i usluga. No, najveću je zahvalu uputila majci i ocu.

- Moja sestra Draženka i ja izuzetno smo ponosne na svoje roditelje, koji su poslovanje pokrenuli u vremenima koja nisu bila laka za privatne poduzetnike, i što su nam stvorili temelje za daljnji rad i razvoj poduzeća. Osobita bi nam čast bila da i naš doprinos bude okrunjen 40-godišnjim uspjehom, istaknula je Silvia.


Ustrajnost

Čvrsti temelji koje su Dragutin i Nada postavili prije četiri desetljeća, kao jedni od prvih privatnih poduzetnika na području Preloga, izdržali su sve poslovne izazove, birokratske borbe i krizna vremena, uz neprestano promišljanje i ustrajnost u napredovanju i poboljšanju poslovanja.

Prodaju, montažu i demontažu guma tako su ubrzo nadogradili proizvodnjom gumeno-tehničke robe, čime su se bavili sve do 1991. godine, kad je zaokret u poslovanju donio susret s austrijskim poduzetnikom Brunom Tarmannom, vlasnikom tvrtke za proizvodnju sredstava za čišćenje u industriji, ugostiteljstvu i kućanstvu.

Dvije obitelji povezane poslom i prijateljstvom – Švende s hrvatske, Tarmanni s austrijske strane

Obitelj Tarmann i vlasnici, otac i sin Bruno, danas su ne samo poslovni partneri obitelji Švenda, nego i njihovi istinski prijatelji, te su na proslavi dočekani s posebnom radošću.

Uvijek ustrajući na kvaliteti, poslovni je instinkt tvrtku vodio u daljnje proširenje, pa se danas bave i montažom bokobrana za marine i pristaništa, te kao jedini u Hrvatskoj i pregrada i plutajućih brana za zaštitu od poplava i onečišćenja voda. Svoja predstavništva imaju u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Kaštel Starom, Donjem Miholjcu, a proširili su se i na Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku, te neprestano rade na usavršavanju i uvođenju novih postupaka proizvodnje i usklađivanju s trendovima u Europskoj uniji. Tomu svjedoče i dva ISO certifikata, ISO 9001:2015 koji jamči kvalitetu proizvodnje, te ISO 14001:2015 za uspješno upravljanje zaštitom okoliša.

Goran Kivač iz Murskog Središća ima najduži staž u tvrtki, kod obitelji Švenda radi već 30 godina


Iskrene čestitke

Iako 40 godina nije lako sažeti u 15-tak minuta, o povijesti i poslovanju tvrtke Švenda-Tarmann Chemie prikazan je u petak i kratak film, nakon kojeg su se zaredali i čestitari – Alen Švenda svojem je striči čestitao u ime cijele obitelji Švenda, a iskrene čestitke uputio im je i preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Iz preloške gradske uprave stigao je anđeo čuvar

- Često u kontekstu gospodarstva Preloga i poduzetnika iz ovoga kraja govorimo o velikim tvrtkama, milijunskim ulaganjima i stotinama zaposlenih, a zaboravljamo da je ovo što tu slavimo najbitnije. Prelog počiva na svojim obrtnicima, malim poduzetnicima koji godinama rade svoj posao, ulažu i napreduju uglavnom u tišini i samozatajno. I zato obitelji Švenda čestitam i zahvaljujem što su svojim radom doprinijeli i današnjem izgledu Čehovca i cijelog grada Preloga, poručio je gradonačelnik.

Na proslavu su stigli brojni poslovni partneri, prijatelji i obitelj

Čestitke je zaključio župnik Svetog Jurja u Trnju, velečasni Darko Kelemenić, te je nakon uvodnog programa proslava nastavljena uz druženje, pjesmu i ples, te iskrene želje svih okupljenih da mala obiteljska tvrtka iz Čehovca s jednakim uspjehom dočeka i idućih velikih 40 godina.

Poslovnom uspjehu dugom 40 godina nazdravljalo se cijelu večer

Izvor: 3366