Godišnjice i slavlja 31.10.2017. 12:16. Zadnja izmjena: 31.10.2017. 12:23.

Pola tisućljeća reformacije

I Međimurje je imalo značajnu ulogu u procesu reformacije

Ove se godine obilježava pola tisućljeća reformacije, toj značajnoj povijesnoj obljetnici bio je posvećen i niz zbivanja u u Međimurju, u organizaciji Crkava Reformacijske baštine Međimurja, a pod pokroviteljstvom Grada Čakovca.

U Čakovcu je utorak, 17. listopada, održana prezentacija pretiska knjiga značajnih za povijest reformacije, a povijesni osvrt na reformaciju u Prekmurju i u Međimurju svojim su predavanjima dali povjesničari Fran Kuzmić i Gene Whiting.

Glavna manifestacija bila je svečana akademija održana u utorak, 24. listopada, u čakovečkom Centru za kulturu, kojoj su uz pripadnike Crkava Reformacijske baštine u Međimurju, njihovih gostiju i građana kao uzvanici prisustvovali i predstavnici lokalne i regionalne samouprave, nekih javnih institucija i tvrtki, kulturnih udruga te Franjevačkog samostana u Čakovcu.

Prisutne je pozdravio Branko Kovačević, predsjednik organizacijskog odbora proslave i pastor Baptističke crkve u Mačkovcu - on je podsjetio da je vrijeme pojave 95 teza Martina Luthera 31. listopada 1517. godine bilo vrijeme velikih promjena, vrijeme renesanse, buđenja, humanizma, obnove, novih izuma i otkrića Novog svijeta.

- Hrvatska i Međimurje u velikoj su mjeri bili dio tih procesa, čime se ponosimo, poglavito našim gospodarima, obitelji Zrinski koja je štitila i promovirala reformaciju, rekao je Kovačević.

Sudionike svečanosti su pozdravili međimurski župan Matija Posavec i zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović, koji su istaknuli značaj reformacije, i za povijest Međimurja i za našu današnjicu.