Godišnjice i slavlja 28.08.2016. 10:47. Zadnja izmjena: 28.08.2016. 11:05.

Okupljanje generacije

Jedinstven običaj Abrahamova u Goričanu

U Goričanu je u nedjelju, 14. kolovoza, održan običaj po kojem je ovo mjesto jedinstveno, to je proslava Abrahamova, okupljanje generacije koja ove godine slave 50 godina života,  ovaj puta rođenih 1966. godine, a koji su 1973. godine zajedno krenuli u osnovnu školu u Goričanu. Običaj nalaže da slavljenici u povorci prođu mjestom i to obučeni u narodne nošnje. Ovogodišnji slavljenici okupili su se kod Mladena Pongraca i njegove supruge Ružice u Novom naselju. Ova generacija i inače njeguje običaj da se okupi svakih pet godina, a Mladen je organizator tih sastanaka. Ovaj je bio već sedmi, ali jedinstven, po pravilima Abrahamova.

Okupilo se 32 pripadnika generacije, osim iz Goričana i Međimurja i iz Zagreba, Slovenije, pa i Austrije i Njemačke, kamo ih je sve nosio životni put.  Uz Mladena kao članovi organitacijskog odbora ovogodišnje izdanje Abrahamova pripremili su Tomislav Gudlin, Marija Biber (djevojački Matić) i Ružica Pigac (djevojčki Bašnec). Mladen je kao domaćin pozdravio sudionike, a onda je prigodni govor održala Suzana Košak (djevojački Vuk). Podsjetila je da je ova generacija bila među brojnijima u ono doba, u školu se upisalo 76 učenika, završilo ju 68, a kao učitelji ih vodili Vladimir Balaško, Franjo Meštrić i Emilija Kolac, a u višim razredima Branka Hranjec i Stjepan Vadlja. Za četvoro iz generacije životni je put završio prerano, rekla je. Potom je formirana povorka u kojoj su uz slavljenike bili njihovi životni partneri, a pratila ju Limena glazba Goričan.

Sudionici proslave zaustavili su se na okrjepu u kući Tomislava Gudlina, a onda i kod društvenog doma, a onda se uputili na mjesno groblje, da bi odlai počast već preminulim pripadnicima generacije, a riječ sjećanja na njih izgovorio Tomislav Gudlin. Službeni je dio svečanosti završen svetom misom u županoj crkci svetog Leonarda koju je predvodio vlč. Petar Majstorović. Neslužbeni dio, druženje uz večeru, glazbu i ples, nastavljeno je u ugostiteljskom objektu Zelengaj kod graničnog prijelaza Goričan.