Godišnjice i slavlja 17.06.2017. 14:54. Zadnja izmjena: 17.06.2017. 14:59.

Sveti Juraj na Bregu

Jurovski pjevači proslavili pola stoljeća na glazbenoj sceni

Dvostruko slavlje upriličeno je u subotu, 20. svibnja u župnoj crkvi Svetog Jurja na Bregu u Lopatincu. Pjevački zbor Sveti Juraj na Bregu, osnovan 1967. godine na inicijativu Valenta Horvata, orguljaša, zborovođe te ujedno oca sadašnjeg voditelja Milovana Horvata, obilježio je svoj zlatni jubilej – 50. obljetnicu postojanja. Velikom slavlju pridružili su se i članovi dječjeg zbora koji su ovom prilikom proslavili prvih 10 godina na glazbenoj sceni. Proslava je započela liturgijskim slavljem uz pratnju zbora, a nastavila se koncertom i izložbom starih fotografija u domu kulture Jurice Muraia. Zbor koji broji oko 70 pjevača okupljenih u muškoj vokalnoj skupini, mješovitom i dječjem zboru, svojim sumještanima priredio je koncert za pamćenje.

Jurovski pjevači još su jednom u potpunosti demonstrirali svoje glazbeno umijeće, dok su se crkvom orile skladbe duhovnog i svjetovnog karaktera poput Pismo, Postojani, Bože milostivi, Gle dan, Simbol, Lijepa si, lijepa i Kad jutrom Božji danak. Za veliko finale pobrinula se neslužbena himna Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu i pjesma koju su zboraši prvu uvježbali - K suncu prosi. Na samom kraju na red su došli oni koji svojim trudom, odricanjem i žrtvovanjem godinama uveličavaju svete mise, blagdane i važnije proslave u općini, a pjevanjem predstavljaju župu i izvan granica Hrvatske. Zahvalnica za podršku i promicanje prepoznatljivosti zbora dodijeljena je vlč. Ivici Puškadiji. Pjevačica Barbara Vinković primila je priznanje za desetogodišnju karijeru u dječjem zboru, a za isti staž priznanje su primili i članovi mješovitog zbora Franjo Domjanić, Davor Petričević, Kristijan Petričević, Marija Medved, Marta Vinković-Lončar, Dragutin Čurin i Jelena Horvat. Plakete za 15 i više godina u zboru uručene su Moniki Petričević, Antunu Čurinu, Meliti Levačić, Franji Crnčecu, Vladimiru Marciušu, Dragutinu Kocijanu i Benjaminu Horvatu. Valentina Vabec, Katarina Momčilović, Anika Medved i Antun Petričević nagrađeni su za 20 godina kontinuiranog pjevanja, a Dragutin Petričević i Dragutin Turk za 25 i više godina.

S najmanje 35 godina pjevačkog staža mogu se ponositi Milovan Horvat, Slavica Zadravec, Mirjana Bakač, Ružica Horvat i Rajka Horvat, a posebno priznanje primile su glazbene veteranke Marija Makovec, Katarina Pintarić, Slavica Galić i Marija Kos koje su u zboru od samog početka.

Glazbene veteranke

- Potrebno je puno dobre volje, ustrajnosti i ljubavi prema glazbi. Odgojila sam četvero djece, ali probu zbora nikad nisam propustila, rekla je Marija Makovec (74) iz Malog Mihaljevca, jedna od četiri pjevačice koje u Pjevačkom zboru Sveti Juraj na Bregu pjevaju već punih 50 godina. S njom su se složile i Slavica Galić (62) iz Lopatinca i Marija Kos (60) iz Vučetinca koje su se glazbeno angažirale sa samo 12, odnosno 10 godina. Najstarija pjevačica zbora je sedamdesetdevetogodišnja Katarina Pintarić iz Vučetinca.

- Pjevala sam još i prije 1967. godine kad je zbor osnovan. Za moje vrijeme promijenila su se čak tri kantora. Planiram se baviti pjevanjem sve dokle me zdravlje bude služilo. Ono je jednostavno dio mene i mog života, naglasila je nagrađena K. Pintarić.