Godišnjice i slavlja 27.07.2016. 11:30. Zadnja izmjena: 27.07.2016. 11:39.

Zlatni jubilej

Katarina i Antun Jakšić iz Goričana proslavili pedeset godina braka

Subota, 2. srpnja, bila je osobito svečana za Katarinu i Antuna Jakšića iz Goričana – proslavili su jubilej, pola stoljeća otkako su na taj isti datum 1966. godine u Župnoj crkvi svetog Leonarda u Goričanu jedno drugom obećali vjernost u dobru i u zlu.

Svetu misu kojom su obnovili bračne zavjete predvodio je župnik Petar Majstorović, a misno slavlje svirkom i pjesmom uveličao Župni mješoviti zbor, u kojem pjeva Antun, a prije je pjevala i Katarina. Katarina Jakšić rođena je u obitelji Stanko, kao jedna od sedmoro djece Marije i Pavla, a Antun kao jedno od čak dvanaestoro djece Ane i Florijana. Još je živo desetero od Antunove braće i kad se obitelji okupe, kao na ovoj zlatnoj svadbi, bude ih četrdesetak, dok je Katarina ostala jedina.

Antun je od 1969. do 2004. godine radio u Austriji, dok je Katarina bila domaćica, a i ona je neko vrijeme radila u Austriji te u Meisu. Imaju troje djece, koja s obiteljima žive u Goričanu. Sin Božidar i supruga Irena imaju kćeri Lukreciju, Martinu i Mirjam, kći Mirjana i njen suprug Marijan Mutak također tri kćeri, Mirelu, Marijanu i Martu, a najmlađi Antonio i supruga Nikolina zasada jedno dijete, kćer Lenu.

Inače su Jakšići u Goričanu, ali i šire, poznati kao muzička obitelj. Antun svira bas gitaru i bugariju, sin Božidar kontrabas, unuka Martina je profesorica glazbe, a svira orgulje i klavir i pjeva u jednom bendu, a unuka Mirjam svira saksofon. Katarina i Antun iz prve ruke daju recept za dobar i dug brak:

To su strpljivost, praštanje, poštivanje, razumijevanje, oprost, zdravlje i djeca u obitelji. Kršćanski život i odlazak na svetu misu nedjeljom također učvršćuju zajednički život. Naravno, najvažnija je ljubav, bilo je lijepih trenutaka, a bilo nam je i teško, ali smo se borili za sebe i za našu djecu.

U šali dodaju: Ako Bog da, čeka nas drugih 50 godina braka.

Slavljenici i njihova uža i šira obitelj nakon svečanosti nastavili su druženje u restoranu Zelengaj.