Godišnjice i slavlja 08.06.2017. 00:34. Zadnja izmjena: 08.06.2017. 00:36.

Šenkovec

Ksajpa: Aleja u čast najdražoj nastavnici

Na obljetnicu mature ne mora se čekati pet godina, može se slaviti svake! To su pravilo uveli ekonomisti koji su maturirali 1961. godine, pa u subotu, 20. svibnja proslavili - 56. godišnjicu mature. Od 2011. godine redovito se sastaju u Šenkovcu (Ksajpa), na imanju razrednog kolege Stjepana Makovca, a ove su godine posebnu čast odali svojoj najdražoj nastavnici Mariji Knežević, prof., - jednoj su aleji, usred Stjepanove plantaže borovnica, nadjenuli njezino ime.

- To je nešto najljepše što mi se dogodilo u životu, oni su sjajni! Predavala sam im hrvatski jezik i književnost, bili su moja prva generacija i iako im nisam bila razrednica, ostali su mi u srcu. Bili su divni, ispričala je u kratkom telefonskom razgovoru Marija Knežević. Danas živi u Banjoj Luci i u dobi od 82 godine nije mogla na put, ali sa svojim se učenicima redovito čuje, a posebno se raduje dočekati i fotografiju svojih dragih, negdašnjih učenika,  ovjekovječenu na posebnome mjestu.

A bili su po mnogočemu posebni i drugačiji - posljednja su generacija koja je Ekonomsku školu pohađala u palači Zrinskih, a i prvi su na maturalno putovanje otputovali u inozemstvo, u Italiju. I mnoštvo bi se zanimljivosti i dogodovština još moglo izdvojiti, ali ne bi jedno izdanje novina bilo dovoljno da se sve ispričaju. Nije uostalom bila dovoljna niti jedna večer, pa se s veseljem iščekuje iduća godišnjica mature, zakazana već za iduću godinu.