Godišnjice i slavlja 25.08.2016. 12:48. Zadnja izmjena: 25.08.2016. 12:56.

Dvodnevna svečanost

NK Graničar iz Novakovca proslavio 50. rođendan

Dvodnevnom svečanošću na kojoj su prisustvovali gosti, uzvanici, članovi, navijači i simpatizeri, nadasve mještani Novakovca NK Graničar minule je subote i nedjelje na igralištu Drvarijumu proslavio 50. rođendan. U govoru kojeg je pročitao kapetan pionira Toni Levačić je istaknuto: NK Graničar Novakovec je službenim djelovanjem u okviru tadašnjeg Nogometnog Saveza započeo 1966 godine te se ta godina slavi kao početak djelovanja. Međutim ideja o osnivanju seže još dalje u prošlost jer je dosta naših igrača igralo u okolnim, prije osnovanim, klubovima. Prema nekim svjedočanstvima 1965 godine već su nabavljeni prvi dresovi i kopačke. Tom prigodom odabrana je i boja kluba -zelena- koja je još i danas službena boja kluba, a ime GRANIČAR datoje s obzirom na to da su neki od osnivača i prvih igrača u to vrijeme bili graničari u vojsci, kao i činjenici da se nalazimo uz rijeku Muru odnosno na državnoj granici.

Formirana je nogometna ekipa i Uprava s prvimpredsjednikom učiteljem Hercigonjom, dok su među najaktivnijim osnivačima spominju: Orehovec Martin Tinča, Bister Ivan, Drvoderić Valent, Tomašek Stjepan i drugi. Prvu registraciju igrača na tadašnjem Podsavezu obavio je Kovač Vlado, prvi tajnik kluba. Početne utakmice odigravale su se na igralištu PAŠNJEK s ekipama okolnih mjesta, a ponajbolji odnos ostvaren je s NK RADNIČKI Gardinovec koji je na upotrebu posudio i prve mreže i loptu za igru. ...

Razumljivo je da su sve igračke uspjehe i nastupe svojih nogometaša uz vjerne navijače i mještane Novakovca pratile i Uprave klubova. Oni su znatnim odricanjima kroz dane i godine, volonterski, kroz radne akcije, radeći i gradeći po etapama dali svoj doprinos kako bismo danas bili na ovom igralištu i uz ovaj objekt. Uz spomenutog prvog predsjednika učitelja Hercigonju dužnost predsjednika još su obavljali; Andrija Katančić, Vladimir Murk, Antun Krhač, Josip Levačić, Josip Katančić, Stjepan Novak, Josip Orehov, Miroslav Blažon, Marinko Opricović, Petar Krhač, Dragutin Cerovec, Srećko Lisjak, Antun Drvoderić, Josip Žerjav, Furdi Augustin. Nažalost, unatoč brojnim naporima i pokušajima, NK Graničar drugu sezonu zaredom kreće u natjecanje bez seniorskog sastava. Kao i ranije kad je velik broj njihovih mještana , a osobito nogometaša,“ trbuhom za kruhom“ napuštao Novakovec, tako su i danas svjedoci da mlađi uzrast u potrazi za boljom egzistencijom odlazi.

Mlađi pioniri su ove godine suvereno osvojili naslov prvaka Međimurja pobijedivši u svim utakmicama i razigravanju za prvaka .Za dva tjedna, po prvi put, u službeno natjecanje uključuje se i novoosnovana veteranska momčad. Nakon pročitanog referata skup su pozdravili i zaželjeli sve najbolje tajnik MNS-a Darko Jambrović koji je predao i poklon, načelnik općine Podturen Josip Lepen, predsjednica MO Novakovec Simona Murković. Klub je predao zahvalnice Udrugama iz mjesta i to za DVD Novakovec- primio zapovjednik Stjepan Kovač, Udruga žena Šipek-primila Maja Drvoderić, ŠN Zelenko-predsjednica Silvija Levačić, ŠRD Oštriž-tajnik Marijan Furdi, KUD Mura-Mirjana Ilijaš, Nevaljaško društvo-predsjednik Ivan Posavec.

Nakon podjela odigrana je i prijateljska nogometna utakmica veterana Graničara i Borca PMP iz Turčišća koja je završila bez pobjednika 1:1. Slijedio je domjenak te veselica uz svirku Ivana Cerovca. Proslava je nastavljena i u nedjelju uz zabavu i svirku grupe Monaco benda.