Godišnjice i slavlja 08.03.2016. 10:54. Zadnja izmjena: 08.03.2016. 11:05.

Dan žena

Poruka gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača povodom Međunarodnog dana žena

Poštovane sugrađanke!

Osmi ožujka, već više od stoljeća, obilježavamo kao Međunarodni dan žena, u spomen na prve radnice koje su 1857. godine izašle iz tvornica protestirajući za bolje radne i životne uvjete. Danas je položaj žene u našem društvu nemjerljivo bolji nego prije stoljeće i pol, no na Dan žena prisjećamo se dugog, teškog, a često i krvavog puta koje su žene prošle u svojoj borbi za ravnopravnost.

Ipak, žene kod nas još uvijek u potpunosti nisu ravnopravne muškarcima, a ta razlika najbolje je vidljiva u tradicionalnim stereotipovima o ulozi pojedinog spola u društvu i obitelji te na radnom mjestu. U današnjem društvu koje se pod utjecajem globalizacijskih procesa, ratova i povećavanja socijalnih razlika ubrzano mijenja, počinju se propitkivati i davno izborena prava, među kojima su i prava žena - od prava na posao do prava na vlastiti izbor. Takve ideje i namjere sve nas mogu samo baciti desetljećima unazad, te ih treba prekinuti na samom početku.

Međunarodni dan žena prilika je da se još jednom podsjetimo na teški položaj koje su žene nekad imale kod nas te na žrtve koje smo svi mi podnijeli kako bi u slobodnoj i demokratskoj zemlji bili ravnopravni u svakom pogledu. Također, prilika je i to da upozorimo javnost da još uvijek postoje države u kojima žene nemaju pravo glasa, u kojima se na njih gleda prvenstveno kao na strojeve za rađanje, gdje se ne mogu zaposliti, gdje su građani drugog reda. Pred tom činjenicom nitko, pa ni mi koji živimo u slobodi ne smijemo okretati glavu.

Poštovane Čakovčanke i Međimurke, sretan Vam Međunarodni dan žena!

 

GRADONAČELNIK

Stjepan Kovač