Godišnjice i slavlja 25.04.2016. 13:47. Zadnja izmjena: 25.04.2016. 13:56.

Muzej Međimurja Čakovec

Proslavljen rođendan Ladislava Kralja Međimurca, jednog od naših najvećih umjetnika

Četvrti dan obilježavanja Dana Međimurske županije započeo je tradicionalnom proslavom rođendana Ladislava Kralja Međimurca. Kao i svake godine 25. travnja, Muzej Međimurja Čakovec u dvorištu rodne kuće jednog od najvećih umjetnika našeg kraja organizira prigodnu svečanost kojom nastoji oživjeti ovaj prostor kako bi ga učinili prepoznatljivim svim Međimurkama i Međimurcima, pogotovo onima mlađe dobi.

Ove se godine prigodnom svečanošću u Kraljevom vrtu obilježila 125. obljetnica njegova rođenja, kao i 40. obljetnica smrti, nakon koje je umjetnikova supruga rodnu kuću darovala tadašnjoj Općini Čakovec, te se u njoj danas nalazi Memorijalna zbirka. Samoj svečanosti prisustvovali su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec Vladimir Kalšan i ravnateljica 3. Osnovne škole Čakovec Nataša Hajdinjak. 

U pripremi je velika i vrijedna izložba, kao i okrugli stol na kojem će se govoriti o čakovečkom kulturnom krugu i o naporima tadašnje međimurske inteligencije da kroatizira život u Čakovcu i Međimurju nakon tisućljeća mađarske vlasti i dominacije. Svoj doprinos obnovi i revitalizaciji čitavog kompleksa Kraljeve rodne kuće dali su i učenici 3. Osnovne škole, kao i njihovi voditelji, izabravši temu „Usnulo kraljevstvo Ladislava Kralja Međimurca“ kojom su se bavili u sklopu građanskog odgoja. Čestitkama i pohvalama pridružila se i zamjenica župana, naglasivši pritom kako je upravo iz njihovih projekata nastala Ruža međimurska, manifestacija koja se održava u Donjem Vidovcu, a u sklopu Dana Međimurske županije. 

Cijelu je svečanost upotpunio kulturno-umjetnički program koji su pripremili učenici 3. Osnovne škole Čakovec, izvodeći neke od tradicionalnih međimurskih pjesama, kratkim predstavljanjem lika i djela Ladislava Kralja Međimurca, te naravno prezentirajući svoj projekt s kojim su nastupili na ovogodišnjoj Ruži međimurskoj.

Izvor: mg