Godišnjice i slavlja 28.08.2016. 10:48. Zadnja izmjena: 28.08.2016. 10:59.

Rokovo

Svake godine sve više hodočasnika u Draškovcu

Draškovec je spremno dočekao proslavu 256. obljetnice zavjeta svetom Roku koji je zbog strašne kuge koja je poharala područje 27. svibnja davne 1760. godine potpisao Juraj Osterhuber. Zavjet snažnoj zaštiti sv. Roka sklopljen je, kako stoji zapisano, u ime cijele čakovečke gospoštije, uz obećanje da će sv. Roku u čast biti sagrađena javna kapela. Nekada su sve župe iz Međimurja na Rokovo hodočastile u Draškovec, a danas, iako je primjetan sve veći broj hodočasnika, jedina župa koja svake godine obnavlja zavjet je Župa Goričan.

Ovogodišnje Rokovo u organizaciji župnika Matije Vonića i Udruge Prijatelji svetog Roka, započelo je trodnevnicom 13. kolovoza, kako bi vjernici spremni dočekali proslavu blagdana sv. Roka u utorak, 16. kolovoza. Prema ideji župnika Vonića ove je godina predstavljena izložba Crkve svetog Roka u Hrvata koju je postavila Jelena Vadas. - U Hrvatskoj postoji 220 crkvi svetog Roka, a mi smo ljudima željeli probližiti koliko se on slavi diljem naše domovine. U Međimurju ima na par mjesta gdje se slavi, ali Dalmacija i Istra pune su crkava, kipova i slika svetog Roka, istaknuo je vlč. Vonić. Kao i svake godine, svečana procesija vjernika iz cijelog Međimurja od nogometnog je igrališta stigla do župne crkve gdje je euharistijsko slavlje na otvorenom predvodio monsinjor  Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko- križevački biskup. Misno slavje završilo je blagoslovom biciklista i bicikala, životinja i kruha te procesijom oko oltara.

Svečanost proslave nastavljenja je otkrivanjem biste glumcu i opernom prvaku HNK Osijek Stjepanu Jankoviću. Sva događanja pratili su tradicionalan Draškovski sejem s izlagačima koji su predstavili svoje rukotvorine i proizvode te izložba cvijeća.