Godišnjice i slavlja 02.10.2018. 08:27. Zadnja izmjena: 02.10.2018. 08:28.

Briga o starijima

U Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

„Starenje ne znači izgubljenu mladost, nego nove prilike i snagu“, rečenica koja najbolje opisuje ovogodišnji 1. listopada „Međunarodni dan starijih osoba“ koji je vrlo emotivno obilježen u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu.

Štefica Martinez, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu,istaknula je kako briga o starijima u suvremenom društvu nije samo obaveza obitelji već i šire zajednice, čija je zadaća osigurati starijim osobama sve mogućnosti za zdravo aktivno starenje i participaciju u društvu. „Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu mnogima je postao drugi dom i obitelj u kojima se osigurava životno okruženje prilagođeno zdravstvenim i socijalnim potrebama naših korisnik. Dom u kojem starenje može biti kvalitetno razdoblje života koje ima svojih čari, dok je svaki korisnik Doma zadržao svoje dostojanstvo te stekao životnu sigurnost“.

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba, nastoji se starijim osobama smanjiti osjećaj da su marginalizirane, izolirane i zaboravljene. Oni su ambasadori našeg društva, a vrlo često i životni mentori.

Zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, čestitavši korisnicima Doma Međunarodni dan starijih osoba te je istaknula: „Međimurska županija puno ulaže za kvalitetniji i bolji životni standard osoba starije životne dobi, shodno tome provodimo europske projekte poput „Impuls 54+“,Cross Care- Home Care“, a ujedno kandidirali smo i Vaš Dom za energetsku obnovu. Trudimo se osigurati i bolje uvjete što se tiče smještaja, a ujedno na svima nama je da Vam osiguramo i bolji društveni život. Najvažnije je da se ovdje osjećate kao u vlastitom domu, te brinete jedni o drugima. Čestitam na Vašoj kreativnosti i svim aktivnostima koje provodite u Domu,a posebno čestitam Međunarodni dan starijih osoba“.

Korisnici Doma i ove su godine pripremili bogat program. Nastupili su zbor korisnika Doma pod vodstvom Marine Grahovec, knjižničarka Doma Marija Biščević koja je pročitala referat i recitaciju, korisnica Doma Nevenka Vincens interpetirala je recitaciju Rajke Trokter „Baka“. Rusku narodnu nošnju predstavile su Oksana i Laura Čurin.

Na samom kraju programa zbor korisnika Doma s nazočnim osobljem i gostima otpjevali su poznatu pjesmu „Samo jednom se ljubi“.