Godišnjice i slavlja 04.11.2016. 08:27. Zadnja izmjena: 04.11.2016. 08:31.

95 godina

U Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Čakovcu stječu se temelji za uspješne karijere

Sadašnji i bivši djelatnici, ali i učenici, u petak, 28. listopada proslavili su 95 godina postojanja škole koja je dosad obrazovala 14.917 učenika. Škola je osnovana davne 1921. godine, a u njenom dosadašnjem radu sudjelovalo je više od 650 zaposlenika. Godine 1961. škola dobiva svoju zgradu u kojoj djeluje i danas. Kroz godine rada mijenjala je ime i broj razrednih odjeljenja, a naziv Ekonomska i trgovačka škola Čakovec ponosno nosi od 1991. godine. Trenutno se u ETŠ-u obrazuje 686 učenika u 31 odijeljenju, u njoj radi 71 nastavnik i 18 ostalih djelatnika.

Proslava rođendana započela je u krugu škole, predstavljanjem projekta Mirisni vrt, čija je idejna začetnica Željka Kadi, prof., koji je potom i svečano otvoren. Riječ je o međugeneracijskom i interdisciplinarnom projektu ove škole, u sklopu kojeg su do sada u dvorištu posađene biljke poput lavande, smilja, kadulje i majčine dušice.

Danas otvaramo Mirisni vrt, našu mirisnu učionicu. Učenici će ekstrahirati ulja koja će potom pretakati u kreme, a ekonomisti će osmišljavati marketinški i poslovni plan, te će svoje proizvode prodavati u okviru učeničke tvrtke, odnosno zadruge, pojasnila je ravnateljica Bosiljka Vinković Kukolić.

Ekonomska i trgovačka škola među prvima je u našoj zemlji postala Ekoškola, a danas se pred njom vije Zelena zastava sa dijamantnim pečatom koju su ovom prilikom podigle učenice Anamarija Gabaj i Nikolina Žvorc.

Obilježavanje 95 godina postojanja i rada nastavljeno je u Centru za kulturu predstavljanjem monografije Senke Sklepić, prof., nakon čega je uslijedio prigodan program u kojem su nastupali bivši i sadašnji učenici. Program su vodili bivši učenici Tomica Jakopec i Spomenka Lovrinović, a između ostalih nastupili su Henrik Šimunković, Emina Božić i Željko Grahovec, Cheerleadersice Livi koje vodi nekadašnji učenik, danas ravnatelj I. osnovne škole Čakovec Siniša Stričak, plesačice Teute pod vodstvom također bivše učenice Nikoline Mekovec i drugi.

Prema riječima ravnateljice, svake godine raste interes za upis u ovu školu koja nudi raznovrsne trogodišnje i četverogodišnje programe, pa su sva mjesta popunjena već na prvom upisnom roku, što u Školi prepoznaju kao znak kvalitete.

Ovo je škola koja je bila četvrta takve vrste u Hrvatskoj, škola koja je iznijedrila mnoge pojedince koji su danas uspješni ljudi. To je dokaz da su u obrazovnom sustavu najbitniji ljudi. Ljudi koji ga vode, stvaraju nove standarde i svima pružaju jednaku priliku za uspjeh, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Proslavi je, uz brojne uzvanike iz kulturnog i političkog života, prisustvovao i zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak.