Godišnjice i slavlja 03.11.2016. 09:44. Zadnja izmjena: 03.11.2016. 09:49.

Veselo okupljanje

U širokom krugu obitelji Podturenčanka Katarina Zamuda proslavila stoti rođendan

Katarina Zamuda iz Podturna 20. listopada je navršila punih 100 godina. Članovi njene brojne obitelji, ponajprije brižne kćeri potrudile su se da se ta značajna brojka, odnosno godine koje doživi rijetko tko, proslavi kako spada. Tako su se u subotu, 22. studenog na njenom gruntu u Ulici Vladimira Nazora na njenom gruntu kojem je gospođa Zamuda praktički provela cijeli život okupili deseci njenih potomaka.

Podturenska stogodišnjakinja rodom je iz Miklavca, a u Podturen je došla za snahu. Muž Luka preminuo je 1989. godine. Rodila je šestero djece – kćeri LjubicuDragu i Anu – koje i danas brinu o njoj, kćer Mariju koja je preminula isto kao i sin Franjo, dok Katarinin najstariji sin Ivan živi u Crikvenici. Život je provela kao domaćica te je suprugu pomagala u poljoprivredi. Kako, što je i razumljivo, gospođa teško govori, a i slabije čuje, njen životni put ukratko su nam prepričale kćeri.

Naša mama je čitav život pobolijevala, imala jake glavobolje i želučane tegobe. Praktički je živjela na lijekovima, ali eto, doživjela je stotku. Iako nas je bilo šestero djece, ni u čemu nismo oskudijevali. Imali smo sretno djetinjstvo, bili i ostali, skladna obitelj, kažu Ljubica, Draga i Ana. I danas, dodaju, njihova majka trpi bolove, no životne energije u njoj još ima. Povremeno si zaželi starinske, domače hrane poput žganaca sa slaninama ili ričeta, dok joj je omiljeni kolač – krafna. I sama je, otkrili su nam gosti na proslavi, bila vrsna kuharica. Najviše pak je muči što više ne može odlaziti na svetu misu.

Među čestitarima na rođendanu našli su se i podturenski načelnik Josip Lepen te predsjednik Općinskog vijeća Vjenceslav Hranilović. Uz obilnu zakusku, nije izostala ni torta, buketi cvijeća, a slavljenica je stoički podnijela i brojna fotografiranja s mlađim članovima obitelji - za uspomenu. Kad je o njima riječ – ima ih – 14 unuka – Zdenko, Zlatko, Jasminka, Tamara, Željka, Miro Deni, Anja, Meri, Danijel, Ivana, Ivica, Mirjana i Zoran.

Praunuka je 19. To su Mihaela, Ramona, Zlatko, Dino, Luka, Martin, Sebastijan. Antonija, Josipa, Karlo, Samuel, Tin, Mia, Samanta, Niko, Jessica, Stjepan, Petar i Matej. Gospođa Katarina je i praprabaka – jednogodišnjeg Lejana. Premda, kako smo spomenuli, teško govori, od same slavljenice uspjeli smo doznati da bi unatoč stoljeću života – još malo mogla živeti.