Kultura i prosvjeta 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

110 godina prve čitaonice u Prelogu

U Prelogu je 25. listopada 1903. godine otvorena prva čitaonica - Pučka knjižnica - a na taj je datum u novom centru kulture u ovom gradu održana i svečanost kojom je ova vrijedna obljetnica obilježena. Iz dostupnih pisanih izvora ne zna se ništa o bibliotečnom fondu prve Pučke knjižnice, no, razvoj knjižnične djelatnosti i potrebe za čitanjem i obrazovanjem ljudi ovog kraja ostavio je tragova u povijesti. O dijelu tog naslijeđa posjetitelji svečanosti mogli su čuti u izlaganju gošće mr. sc. Ljubice Duić Jovanović te ravnateljice preloške Knjižnice Nine Lesinger, prof.
Prigodno je predsjednik Gradskog vijeća Preloga Goran Gotal, dipl. iur., otvorio izložbu starih publikacija iz donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka.
- Najstarija knjiga iz ove vrijedne donacije koju smo izložili je Ilijada iz 1883. godine, a između ostalih vrijednih djela, u donaciji je i Povijest Međimurja Rudolfa Horvata iz 1907. godine - kaže Maja Lesinger, dipl. knjiž.
Tijekom večeri su, uz film Maje Lesinger o preseljenju Knjižnice u novi prostor, u programu pod vodstvom pomoćne knjižničarke Dominike Lukačić - Murković nastupili i mladi tamburaši Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga te članice Književnog kruga iz Preloga Marija Bermanec i Ivanka Novak.
Podijeljeni su pokloni mladim volonterkama koje su pomagale pri preseljenju: Karli Posavec, Ivani Martinec, Andreji Hoblaj, Dijani Režek - Mejaš i Pauli Pahek, ali i članovima koji su pročitali najviše knjiga: Danijeli Čavlek, Josipu Frančiću, Dijani Kalšan, Gordani Marđetko, Ivani Gudlin, Jadranki Mihinjač, Tanji Židov, Damjanu Mikecu, Ivoni Marciuš i Patriciji Percl.
Za kraj je podijeljena rođendanska torta - poklon Knjižnici iz preloške Osnovne i Srednje škole.
Knjižnica i čitaonica Preloga danas djeluje na dvije lokacije - u novom prostoru, u Glavnoj 33, a arhiv je smješten u Glavnoj 5. Fond za posudbu broji više od 30.000 knjiga, uz tri izdvojene zbirke: Zavičajnu zbirku, Zelenu knjižnicu te knjige iz donacije M. Berljaka Croata Insulanus. (žd)

Izvor: 3054